Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci zatím se sběrači plodů problémy nemají

Lesníci zatím se sběrači plodů problémy nemají

Hřib smrkový
Sběrači borůvek, hub a dalších plodů se zatím letos v jihočeských lesích chovají ukázněně. Lesníky jen někdy trápí špatně zaparkovaná vozidla, jež blokují vjezd do lesa. Na prodejce, kteří pak lesní plody nabízejí podél frekventovaných silnic a hraničních přechodů, se nezaměřují ani zvláštní kontroly. Dokázat obchodníkům, kde lesní plody natrhali a zda sběrem neporušili zákon, je totiž problematické. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Sběrači lesních plodů mohou prodávat volně, pokud mají svůj les, jinak si většinou opatřují potvrzení od vlastníků lesa, že to nasbírali v soukromém lese," řekl ČTK ředitel České obchodní inspekce (ČOI) se sídlem v Táboře Daniel Adamec. V ostatních lesích smí lidé trhat borůvky, maliny či houby jen pro svoji vlastní potřebu. Prodejce hub navíc musí složit zkoušku z jejich poznávání. Kupující by měl proto jejich nákup u silnice vždy pečlivě zvážit a ujistit se, že obchodník má certifikát o složení zkoušky. Inspektoři ČOI se prodejcům darů lesa podél silnic příliš nevěnují. "Podíváme se na ně jen příležitostně, při průjezdu našich pracovníků," uvedl Adamec. Sběrači jsou podle něj většinou studenti, kteří prodejem pracně natrhaných plodů státní pokladnu nepřipraví na daních o nijak závratné sumy. Navíc si snadno seženou potvrzení, že borůvky natrhali v lese u známého.

Lesní plody se nesmí trhat pouze v přírodních rezervacích, tam však zatím lidé zákony dodržují. "Strážci zatím nikoho nechytili. Buď jsou lidé ukáznění, nebo se strážcům úspěšně vyhýbají," řekl ČTK David Půbal z Chráněné krajinné oblasti Šumava. Například borůvky ale v horských oblastech dozrávají později a dají se sbírat i v září. "Kontrola, zda někdo sbírá pro vlastní spotřebu či větší množství na prodej, je obtížná," řekl ČTK lesní správce jindřichohradeckých Lesů ČR Milan Duben. Sběrači se však podle něj chovají k lesům šetrně, borůvky sbírají ručně a bez zakázaných kovových hřebenů. S chováním sběračů je spokojen i táborský lesní správce Zdeněk Doškář. "Já nepatřím k lidem, kteří někomu závidí, že nasbíral 20 litrů borůvek. Sám bych je totiž nikdy nenasbíral, to raději nechci borůvkový koláč," poznamenal Doškář. Lidem, kteří si v ojedinělých případech chtějí sběr borůvek usnadnit pomocí hřebenů či nevhodně parkují, podle něj postačí domluva. "Se sběrači lesních plodů máme jediný problém - že porušují zákaz vjezdu na lesní cesty," řekl ČTK českokrumlovský lesní správce Josef Červenský. Řidičům bez příslušného povolení pak městský úřad uděluje pokuty. Do českokrumlovských lesů podle Červenského zavítají spíše sběrači-amatéři. Houby se v oblasti příliš neprodávají a také borůvky tam rostou spíše okrajově.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů