Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vyjádření MŽP k akci CzechTek 2005

Vyjádření MŽP k akci CzechTek 2005

Podle dosud dostupných informací nedošlo akcí CzechTek 2005, která začala v pátek 29. července a byla ukončena zásahem Policie ČR v sobotu 30. července u sjezdu z dálnice D5 Mlýnec, k závažnějšímu poškození životního prostředí.

Pozemky, na kterých se CzechTek 2005 i policejní zásah proti němu odehrály, se nacházejí více než 3,5 km daleko od hranice nově vyhlášené CHKO Český les [1]. Navíc se jedná o pozemky hospodářského charakteru, které nejsou předmětem zvláštní ochrany. Jejich poškození pobytem velkého množství osob je tak srovnatelné s poškozením při obdobných hromadných akcích jako jsou hudební festivaly, sportovní a další podobné události.

Ministerstvo životního prostředí vítá deklarovaný závazek účastníků CzechTeku 2005, že se na místo vrátí a sami uklidí velké množství odpadků, které na místě zbyly tak,  jako v loňském roce.

V případě  podezření na poškození životního prostředí kýmkoli, kdo se v době konání CzechTeku 2005 na místě pohyboval, se obraťte na Českou inspekci životního prostředí, která všechny takové podněty řádně prošetří [2].

Poznámky:

[1] Viz mapku, přiloženou k této tiskové zprávě.

[2] Česká inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát Plzeň, Klatovská 48, Plzeň, tel.: 377 236 783, fax: 377 237 289, e-mail: prantnerovatarget=_blank>@pl.cizp.cz, www.cizp.cz.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů