Středa, 24. dubna 2024

Věčné černé skládky

Věčné černé skládky

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Výrazný nárůst černých skládek registrují v letošním roce pracovníci odboru správy veřejných statků českobudějovického magistrátu.

Zatímco loni bylo do konce července likvidováno kolem stovky nepovolených skládek na území města, letos je jejich počet více než dvojnásobný.

Do současné doby bylo z městské pokladny na likvidaci černých skládek vynaloženo přes čtyři sta tisíc korun, minulý rok to bylo za stejné období zhruba o sto tisíc méně. Množství a skladba vyhozeného odpadu jsou různé. Lidé se tak například tímto způsobem zbavují nepotřebného nábytku, nefunkčních ledniček, ale i pneumatik a dalších věcí. Svou bezohledností vůči ostatním jdou tak daleko, že pod rouškou noční tmy prostě odnesou velké věci, které se nevejdou do normálního kontejneru, a postaví třeba celou sedací soupravu vedle něj. Vloni bylo při úklidu černých skládek odvezeno zhruba 81 tun komunálního odpadu. Do tohoto čísla není započítán objemný a stavební odpad a další nebezpečné složky komunálního odpadu, říká k tomu vedoucí odboru správy veřejných statků Vladimíra Hrušková s tím, že v současné době se odstraňuje každý týden asi patnáct černých skládek. Ty jsou často k vidění kolem kontejnerů a nádob na separaci, případně v sousedství hromadných garáží. Vůbec nejhorší situace je na sídlištích, dodává Hrušková. Přitom ve městě fungují dva sběrné dvory, během roku ještě funguje patnáct mobilních sběrných dvorů v různých částech města.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů