Úterý, 23. dubna 2024

Techno do přírody určitě nepatří!

Techno do přírody určitě nepatří!
Už delší dobu sleduji diskuse kolem technoparty Czechtek, její legálnosti či nelegálnosti a kolem zásahu. Všude se zmiňují lidská práva, ale příroda je všem, evidentně lhostejná.

     Bohužel trend ničení přírody je v dnešní době zcela běžný. Nechápu, jak by mohl být Czechtek legální, byl-li na louce v těsném sousedství lesa. Copak už neplatí, že v lese se máme chovat tiše?

     Zcela nesmyslný byl tedy nápad vybrat takovéto místo, kde by hlučná hudba rušila svěř. Je to bohužel sobecký systém myšlení lidí, kteří vidí pouze sebe a přírodu kolem sebe systematicky ničí. Pak se diví, když jim to příroda vrací formou různých katastrof, které přibývají a dostávají se i do míst, kde nikdy nebyly. Například tornádo dosud u nás, pokud vím, nebylo.

     Se zájmem jsme si prohlížel i fotografie z akce na stránce www.techno.cz. Opravdu nechápu, jaký vztah mají ke psům ti, kdo je na takovouto akci berou. Každý rozumný člověk totiž ví, že pro psy musí být přítomnost v hlučném prostředí utrpením. I když připustme, že psi těchto majitelů, kteří je asi podobnému kraválu vystavují odmalička, mohou být na tento rámus zvyklí a být proti němu odolní.

     Jako ironie mi připadají fotky drobných malých zvířátek na louce s komentáři, jak se asi tváří na policejní zásah. Určitě zhruba stejně, jako na spuštění techna. Tedy úprkem co nejdále z doslechu. Stejný je to s obdobnými komentáři k fotkám psů. Pokud jsou tito psi již odolní vůči řvavému a dunivému technu, pak se již jistě nebojí ani prostředků, které používali policisté.

     Prostě kravál do přírody nepatří a kraválem je zde jakákoli hudba, která je příliš hlasitá. Takovéto koncerty do přírody rozhodně nepatří, protože svojí hlasitostí ruší lesní zvěř. Takže pokud nějaká hudba je v přírodě přijatelná, pak je to pouze na klasické hudební nástroje bez aparatur a zesilovačů. Nemám nic proti tomu, když si trampové u ohýnku zazpívají při kytaře.

     Chce-li někdo dělat koncerty v přírodě, tak pak ať je dělá bez použití aparatur a zesilovačů a při zajištění, že nebude příroda narušena a nebude rušena lesní zvěř. Někomu to možná připadá jako detail, ale z takovýchto detailů vzniká narušování přírody (říká se, že stokrát nic umořilo osla), ale to vše narušuje přírodní rovnováhu a důsledky se nám vrátí v jiné podobě po čase a pak se nemůžeme divit zvětšující se ozónové díře, extrémnímu počasí a s tím spojenými přírodními katastrofami. Normální deště nahrazují přívalové deště, které jsou spojeny s lokálními záplavami, je stále více povichrů a nedávno se u nás objevilo i první tornádo. A věřte, že budou-li se lidé takto chovat dále k přírodě, bude ještě mnohem hůř.

     Bohužel musím konstatovat, že pokud bych měl dělit tvory na užitečné a neužitečné, tak člověka bych musel zařadit mezi ty neužitečné a bohužel na první místo škodlivosti. Žádný jiný živý tvor totiž ještě nenapáchal na této planetě proti přírodě tolik škod, jako právě člověk.

     Skončeme už tedy konečně s konzumním bezohledným životem a začněme konečně myslet. Jsme součásti přírody a pokud si ji zničíme, zničíme tím i sami sebe. Je škoda, že hlasití ochránci přírody, kteří stále někde demonstrují, nepřijdou bránit přírodu třeba na takovéto akce. Ve všech civilizovaných zemích jsou takovéto koncerty ve volné přírodě zakázány. Na co čekají čeští politici? Nemám nic proti hlasité hudbě, ale do přírody nepatří, patří do uzavřených hal, které izolují její zvuk, aby nepronikal do okolí a tam neobtěžoval ty, kdo o něj nestojí.

Marek Břežanský
Speed Express

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů