Pátek, 29. března 2024

Prameniště pitné vody u Třebechovic znečistil pesticid

Prameniště pitné vody u Třebechovic znečistil pesticid
Třebechovice pod Orebem - Prameniště pitné vody v Bědovicích u Třebechovic pod Orebem, které zásobuje vodou Třebechovice a okolí, znečistil pesticid atrazin. Vodovody a kanalizace Hradec Králové musely jeden ze zdrojů vody v zasažené oblasti odstavit. Celkové škody by mohly dosáhnout až několika desítek milionů korun.
"V tuto chvíli nedokáži odhadnout, jak dlouho bude zdroj vody odstaven, bude nutné provést rozsáhlý hydrogeologický průzkum," řekl ředitel hradeckých Vodovodů a kanalizací Zdeněk Kouba. Dosavadní škody odhadl na 160 tisíc korun. "Jen rozbory vody nás zatím stály 60 tisíc, celkové škody však mohou dosáhnout až několika desítek milionů korun," uvedl Kouba.
Příčinu znečištění vodního zdroje vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí. "Podle hydrogeologů atrazin zřejmě pochází z lesa mezi Třebechovicemi pod Orebem a Týništěm nad Orlicí, kde jej někdo použil k postřiku," řekl Petr Makovský z České inspekce životního prostředí a dodal, že rozbory vody prokázaly až čtyřnásobně větší množství atrazinu, než povoluje norma.
Vyšší koncentrace atrazinu mohou podle ekologického sdružení Arnika způsobovat bolesti žaludku, zvracení, průjem, případně také poškodit hormonální systém. Atrazin se používá k likvidaci plevelů, jeho používání je v ochranných pásmech vodních zdrojů zakázáno.
Podle hygieniků z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové žádné akutní toxické účinky pro lidský organismus nehrozily. "Limit atrazinu pro pitnou vodu je u nás o řád nižší, než je limitní koncentrace doporučená Světovou zdravotnickou organizací," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Hana Andresová. Dodávku kvalitní pitné vody pro Třebechovice znečištění zdroje neovlivní, protože firma bude oblast zásobovat vodou ze svého hlavního prameniště Litá u Českého Meziříčí.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů