Pátek, 19. dubna 2024

Rozšíří kapacitu skládky odpadů

Rozšíří kapacitu skládky odpadů

Rtyně v Podkrkonoší - Po zvýšení kapacity městské skládky bude možné ukládat odpad dalších deset let. Současné probíhá rekultivace v místech, kam už se odpad navážet nebude.

Zastupitelé ve výběrovém řízení určili firmu, která potřebné práce provede. Vyhrála společnost, která je zároveň provozovatel uložiště odpadu, Skládka pod Haldou s.r.o. Jejím stoprocentním vlastníkem je město.

"Výběrové řízení pro nás pořádala externí firma a podle jejích posouzení jsme z osmi projektů vybrali nejvhodnější nabídku," vysvětlil starosta Rtyně Ladislav Kult.

Dosavadní kapacita je už téměř vyčerpána. Rozšířením se má zajistit minimálně další desetileté až jedenáctileté využívání skládky. Zajistit se musí kvalitní a nepropustný podklad, který bude odpovídat evropským normám.

Komunální, ale i stavební odpad sem svážejí obce a jednotliví občané ze širokého okolí Rtyně v Podkronoší. Nebezpečný odpad, jako ledničky, televizory nebo autobaterie, se zde neukládá.

Část skládky je zaplněna tak, že je nutná její rekultivace.

"Vybraná firma musí zajistit utěsnění a překrytí odpadu speciální fólií. Poté přes ní bude navezena zemina a zaseta tráva," přiblížil postup nejbližších prací starosta Ladislav Kult. Po obnově by nemělo být znát, že se zde nacházela skládka komunálního odpadu a místo zcela splyne s okolní krajinou.

Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů