Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Veřejný seminář k přípravě Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 až 2013 a posouzení jeho vlivů na životní prostředí (procedura SEA) proběhne 11. srpna od 15.30 hodin v budově Vysoké školy ekonomické, nám. W. Churchilla 4, Praha 3. Národní rozvojový plán je hlavní dokument pro čerpání finanční podpory ze strukturálních fondů a z Fondu soudržnosti Evropské unie. Další informace na www.mmr.cz.

Ostravská zoologická zahrada chystá ve spolupráci s organizací Greenpeace výstavu o situaci světových pralesů a rostoucí hrozbě jejich zničení. Návštěvníci uvidí v pavilónu slonů fotografie, ale také krátké dokumentární filmy o pralesích v různých částech světa. Expozice ukazuje rostlinné bohatství pralesů i tamní rozmanitou faunu. Expozice také dokumentuje kritický stav pralesů a jejich rostoucí ohrožení v důsledku masívní průmyslové těžby dřeva. Každý prales zosobňuje vybraný živočich, který je na pokraji vyhubení. Potrvá do 20. srpna.
www.zoo-ostrava.cz

Ústí nad Labem - Čistírna odpadních vod v Ústí bude po úpravách sloužit až 142 000 obyvatelům. Nyní je na ni napojeno asi 94 000 lidí.
Severočeská vodárenská společnost investuje do zvýšení kapacity čističky téměř 24 milionů korun. "Stavební práce zahájíme v průběhu srpna," sdělila včera mluvčí firmy Dagmar Haltmarová. Doplnit technologii čistírny musí společnost kvůli nové české legislativě. Nová budou dmychadla, čerpadla a další strojní zařízení včetně systému řízení technologických procesů. Práce by podle Haltmarové měly skončit závěrem letošního roku.

Nerudova, Jiráskova, Čechova a další ulice Mladé Boleslavi byly včera v dopoledních hodinách zamořeny naftou. Podle hasičů, kteří zde museli za deštivého počasí zasahovat, unikla tekutina z neznámého projíždějícího nákladního automobilu. Řidič tohoto auta pravděpodobně přetankoval nádrž nebo ji špatně uzavřel. Nafta pak volně vytekla na silnice. Prudký déšť se pak postaral, aby nafta roztekla po komunikacích. Hasičům ekologickou havárii nahlásili podle sdělení operačního důstojníka lidé pracující v budově vedení mladoboleslavské automobilky (Pentagon). Zasahující hasiči na místě naftu zasypali. Následně vzniklou směs uklidí po dohodě firma Compag. Vyteklou naftu hasiči likvidovali také před 13. branou firmy Škoda Auto.

Přistáním letounů L39 ZA Albatros byl slavnostně obnoven provoz vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou. Při budování nových betonových a živičných ploch o výměře téměř 55 000 m2 byla uplatněna moderní vysoce ekologická technologie recyklace betonu. Do konstrukčních vrstev byl využit rozdrcený beton z dosavadních ploch, takže nebylo zapotřebí zřizovat skládku na vytěžený materiál mimo areál letiště, dopravní zatížení stavby bylo minimální a v konečném důsledku bylo použito méně nového materiálu. Modernizace vojenské základny v Náměšti bude pokračovat pravděpodobně až do roku 2015.

Evropská komise předložila návrh směrnice, která by znamenala restrukturalizaci systémů zdanění osobních aut v členských státech EU. Cílem návrhu je zlepšit fungování vnitřního trhu tak, aby byly odstraněny veškeré překážky bránící převodu osobních aut z jednoho státu do druhého. Postupně by byly zrušeny takové daně, které jsou postaveny na registraci vozidla. Základem daně by se měl stát počet gramů kysličníku uhličitého emitovaného vozidlem do ovzduší na jeden kilometr. Dosáhlo by se tak jednak vyloučení dvojího zdanění v případě převodu vozidla z jednoho státu do druhého a jednak by se tím vytvořil tlak na uživatele kupovat vozidla, která jsou ohleduplná k životnímu prostředí. Směrnice nemá za cíl harmonizovat daňové sazby ani zavádět nový typ daně, nýbrž pouze vytvořit jednotnou strukturu pro tento typ zdanění.

Karosa Vysoké Mýto zahájila výrobu nového nízkopodlažního městského autobusu Citelis, nahrazující předchozí typ City bus, jehož výroba byla nedávno ukončena. Karosa také bude inovovat celou výrobní řadu v souvislosti s novou normou Euro 4, která od podzimu zpřísní emisní limity. V základním provedení má dvanáctimetrový Citelis 30 míst pro sedící a 69 míst k stání. Kromě této verze se bude nový autobus vyrábět i v osmnáctimetrovém kloubovém provedení. Výrobce udává, že díky přepracování elektronického systému řízení má motor nového autobusu zhruba o 5 % nižší spotřebu. Další 2 % může ušetřit nová šestirychlostní převodovka. Autobusy typu Citelis nabízí výrobce i s motorem na stlačený zemní plyn. Karosa chce letos prodat více než 50 autobusů Citelis.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů