Čtvrtek, 28. března 2024

Elektro kvůli chybějící vyhlášce o odpadech zdraží až od září

Elektro kvůli chybějící vyhlášce o odpadech zdraží až od září

Spotřebitelé budou mít ještě nejméně do začátku září čas na to, aby si koupili elektrospotřebiče bez recyklačních poplatků, s jejichž zavedením původně od poloviny srpna počítala novela zákona o odpadech. Ministerstvo životního prostředí totiž včas nepřipravilo vyhlášku, která má systém sběru vysloužilých elektrospotřebičů upřesnit. Sdružení dovozců Elektrowin, které bude kolektivní systém sběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů zajišťovat, proto počítá se zavedením poplatků až od 1. září.

"Účtování recyklačních poplatků je naplánováno až na 1. září a také výrobci počítají s tím, že základní cena elektrospotřebičů bez recyklačního poplatku se zvýší od 1. září. Dali jsme tak MŽP a vládě čas na to, aby se vyhláška dopracovala," řekl ředitel české pobočky společnosti Electrolux a místopředseda představenstva Elektrowin Petr Novotný.

Eva Veverková z tiskového oddělení MŽP řekla, že vyhláška nebyla včas připravena kvůli připomínkám ministerstva financí. Dnes vyhlášku komise legislativní rady vlády vrátila k přepracování. "MŽP chce průvodní dopis k upraveným prováděcím vyhláškám dát v příštím týdnu k podpisu ministru Ambrozkovi a předat znovu k projednání v komisích legislativní rady vlády tak, aby vyhláška nabyla účinnosti co nejdříve," uvedla Veverková.

Podle novely odpadového zákona mají výrobci od 13. srpna povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady na tento systém má pokrýt recyklační poplatek, který bude uveden odděleně na účtence k zakoupenému výrobku. Navíc výrobci a dovozci musejí do ceny nových spotřebičů zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci, což zvýší cenu výrobků o několik procent.

Nejvyšší recyklační poplatek je u chladících zařízení, kde činí 420 korun. Velké domácí spotřebiče budou mít poplatek 130 korun, televizory 200 korun a například vysavače 35 korun. Nejnižší poplatek (čtyři koruny) bude u mobilních a klasických telefonů či u klávesnic, elektronických diářů a telefonních záznamníků (deset korun).

Někteří obchodníci tvrdí, že po 13. srpnu kvůli chybějící vyhlášce, která má nastavit parametry kolektivního sběru a likvidace elektrošrotu, nastane zejména v menších prodejnách chaos. "Prodejci budou mít od 13. povinnost od zákazníku odebrat staré zboží, pokud si koupí nové. Nedokážu si představit, co budou dělat například s desítkami starých ledniček. V srpnu se přitom právě ledničky velmi dobře prodávají," řekl mluvčí sítě prodejen Euronics a Proton Bohuslav Komín.

Obchodníci se k možnosti, že by o recyklační poplatek či nárůst cen spotřebičů snížili své marže, zatím staví spíše odmítavě. "Internetové obchody pravděpodobně budou muset tento poplatek plně promítnout do ceny, protože jejich ceny jsou již nyní velmi nízké. Je ale možné, že někteří normální prodejci si o tuto částku sníží své marže, a tím se přiblíží k naší ceně," uvedl obchodní ředitel společnosti Obchodní-dům.cz Petr Šebek.

Podle Komína však ani kamenné obchody kvůli silnému konkurenčnímu boji prodejců domácích elektrospotřebičů nemají velký prostor pro další stlačení cen. "Marže jsou v tomto oboru již nyní mnohdy nastavené doslova na úroveň přežití," podotkl. Podobně se již letos na jaře vyjádřili tuzemští výrobci spotřebičů, kteří navíc čelí rostoucím cenám materiálů.

Zdroj: www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů