Úterý, 23. dubna 2024

Vyhněte se pití vody ze studánek

Vyhněte se pití vody ze studánek
Příroda, klid a volné dny jsou určitě balzámem na duši. Nenechte si je zkazit zbytečnými zdravotními problémy, které vás mohou při pobytu ve volné přírodě přepadnout. Víte, na co je dobré dávat pozor?
AUTOR: Pavla Skurovcová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Spát pod širákem, pod stanem, v kempu či v rekreačních chatkách - pro mnohé neodmyslitelná součást letních prázdnin. Po měsících strávených v bytech, kancelářích, třídách, autech, je návrat k přírodě balzámem na duši. Aby však splnil návrat k přírodě svůj účinek, neměl by být zkomplikován faktem, že při takovémto pobývání v přírodě se lidé vystavují většímu riziku různých nákaz. Důvodem je snížený hygienický standard uvedených míst.
Horší hygienické podmínky jsou podle Vilmy Benešové, primářky Oddělení centrální sterilizace a hygieny a ústavní hygienička pražské Nemocnice Na Homolce, spojeny s rizikem nákazy žloutenky typu A (virové hepatitidy A). Té se často říká "nemoc špinavých rukou" a vyskytuje se mnohem častěji právě v letních měsících. Naštěstí však případů nakažení tímto druhem žloutenky v České republice díky zlepšování obecné úrovně hygieny ubývá.
Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo v loňském roce hlášeno 70 případů žloutenky typu A. V roce 2000 se vyskytlo případů 614, o pět let dříve, tedy v roce 1995 bylo nahlášeno 1089 onemocnění.
Žloutenka typu A se přenáší poměrně snadno a existuje proti ní účinné očkování. Lidé se často nakazí, protože sní kontaminované potraviny či vodu, nakazit se lze i během koupání ve volné přírodě. Jak se lze riziku nákazy bránit? "Je třeba mýt si ruce před jídlem výhradně pitnou vodu, vodu raději převařovat - není-li jistá její nezávadnost, a loupat ovoce," vysvětluje Vilma Benešová. V každém případě je třeba při kempování nebo táboření ve volné přírodě vyhledat nezávadný zdroj pitné vody, který se pak využívá nejen například na čištění zubů, ale také k mytí nádobí.

Pitná voda je kontrolována
Vilma Benešová by v žádném případě nedoporučovala pití ze studánek. "Pokud chcete pít vodu z veřejných studní nebo pramenů při turistických cestách, tak jen z těch, u kterých je výrazné označení, že jde o vodu pitnou ve smyslu příslušné normy. Tyto zdroje pitné vody jsou kontrolovány," vysvětluje. Ale těch je podle slov lékařky v České republice velmi málo. Často se totiž jedná o povrchové vodní zdroje, a ty jako zdroj pitné vody bez následné úpravy nejsou nevhodné.
Než postavíte stan či si rozložíte karimatku, určitě místo důkladně prohlédněte. O pokousání hmyzem a následný úprk z lesa nikdo nestojí. "Mějte vždy při sobě repelenty a také přípravky, které zmírňují následky hmyzího bodnutí," radí lékařka. Opatrní by podle jejích slov měli být především alergici. Pozor i na zmije, které se vyhřívají především na prosluněných kamenitých stráních. Pokud vás uštkne, okamžitě vyrazte na ošetření k lékaři.

Klíště nikdy nerozmačkávejte
Nepodceňujte ani přisátí klíštěte, které může způsobit klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou boreliózu. Proti klíšťové encefalitidě je možné chránit se očkováním. "Riziko této nákazy existuje prakticky na celém území České republiky. Možnost nákazy se snižuje s rostoucí nadmořskou výškou, takže plánujete-li dovolenou v horách, nemusíte se obávat. V každém případě je vhodné chránit očkováním nejen děti, ale také dospělé," dodává Vilma Benešová.
Pokaždé, když se vrátíte z přírody, měli byste pořádně vyklepat oblečení a prohlédnout celé tělo. "Klíšťata se většinou přisávají na málo přístupná místa, mohou být přisáta v kožních záhybech, ale také ve vlasech. V každém případě odstraňte klíště co nejdříve. Osvědčený způsob je pokapat klíště dezinfekcí, kývavým pohybem uvolnit a ranku opět důkladně vydezinfikovat. V žádném případě nelikvidujte klíště rozmáčknutím," varuje lékařka.

Jaká jsou rizika koupání v neznámých vodách?
Pokud se rozhodnete koupat ve volné přírodě mimo oficiální koupaliště, měli byste si všimnout případných známek znečištění vody, především přítomnosti sinic a řas ve vodě, zkalení vody nebo skvrn na hladině vody. Do takové vody nevstupujte a raději zajděte na nejbližší koupaliště. Všechna koupaliště kontrolují orgány ochrany veřejného zdraví. V každém případě se před koupáním ve vodě osmělte, neskákejte. Vyloučí se tak riziko vzniku náhlé srdeční zástavy a případného úrazu, zejména hlavy. I přesto, že tato doporučení platí i pro velmi dobré plavce, každoroční statistiky dokládají, že se nedodržují.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů