Pátek, 19. dubna 2024

Počet signatářů Budoucnosti bez jedů překročil v Trutnově dvanáct tisíc

Počet signatářů Budoucnosti bez jedů překročil v Trutnově dvanáct tisíc
Trutnovský Open Air Music Festival hostil tento rok mimo jiné výstavu sdružení Arnika nazvanou Budoucnost bez jedů spolu se stejnojmennou petiční akcí. Ta zde slavila veliký úspěch, protože ji podepsalo přes 1500 návštěvníků festivalu. "Počet signatářů petice tak přesáhl 12 tisíc. Mezi podepsanými je i řada významných osobností, starostů a zastupitelů obcí a krajů," komentoval to předseda Arniky RNDr. Jindřich Petrlík.

Cílem petice je prosadit zavedení dostatečně přísné chemické politiky v Evropské unii (tzv. REACH), zamezit zbytečným únikům dioxinů, polychlorovaných bifenylů a dalších toxických látek do životního prostředí a zajistit svobodný přístup k informacím o toxických látkách.

Petice je i pro Trutnovsko aktuální. „Pomůže totiž předcházet takovým případům jako je zamoření kalových rybníčků v Černém Dole u Vrchlabí polychlorovanými bifenyly anebo přítomnost toxických látek jako dioxiny, hexachlorbenzen anebo polybromované difenylétery ve pstruzích chycených v Lamperticích na Žacléřsku. Petice by měla také pomoci prosadit bezpečnější likvidaci popílků ze spaloven odpadů, jimiž byl zavážen Důl Jan Šverma u Žacléře,“ přiblížil vztah petice a výstavy Arniky ke kraji pod Krkonošemi Petrlík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů