Čtvrtek, 28. března 2024

Mobilizace zemí EU v boji proti lesním požárům v Portugalsku

Mobilizace zemí EU v boji proti lesním požárům v Portugalsku
LISABON - Země Evropské unie dnes začaly pomáhat v boji proti početným a silným lesním požárům v Portugalsku. Lisabon požádal partnery hlavně o poskytnutí letadel a vrtulníků, které by pomohly bojovat se živlem ze vzduchu.

Moderní leteckou hasící techniku a odborníky již do Portugalska vyslaly Španělsko a Itálie, zatímco Francie a Německo tak učiní co nejrychleji, sdělily jednotlivé vlády. Pomoc koordinuje z Bruselu zvláštní tým Evropské komise, oznámila agentura Reuters.

Na severu a v centrální části Portugalska zuří na 50 požárů, s nimiž bojuje na 3700 hasičů, policistů a vojáků s desítkami letadel a více než 700 vozidly. Oheň zhoršuje největší sucho, jaké kdy zemi postihlo, a vítr o rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Hustá oblaka dýmu se vznášejí i nad hlavním městem.

Nejhorší požár hasiči hlásili z blízkosti Pampilhosa da Serra v centrální části Portugalska. Oheň se tu znovu vznítil v pátek poté, co se ho pět dní dvě stovky hasičů pokoušely zvládnout. Některé požáry jsou zcela mimo kontrolu a začaly ohrožovat obytné domy.

Oheň už v Portugalsku zničil přes 134.000 hektarů lesa. Při požárech od začátku roku zahynulo nejméně 13 lidí, z toho deset hasičů.

Požáry sužují také sousední Španělsko. Většinu z nich podle místních úřadů založili pyromani. Podle portugalských hasičů bylo úmyslně založeno i mnoho ze současných požárů v jejich zemi.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů