Sobota, 20. dubna 2024

Češi a Moravané stojí za ochranou životního prostředí

Češi a Moravané stojí za ochranou životního prostředí

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek přivítal výsledky  průzkumu veřejného mínění na téma „Ekologické jednání“, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v rámci dlouhodobého projektu Naše společnost [1]. „Výsledky průzkumu ukazují jednoznačně, že lidé si uvědomují nejenom důležitost ekologické problematiky, ale také význam toho, co udělá každý z nás v běžném životě,“ komentoval výsledek průzkumu ministr Ambrozek.

Reagoval tak mj. na skutečnost, že 84 % dotázaných v průzkumu souhlasilo s tvrzením, že „snaha jednotlivce má význam“ (40 % odpovědělo, že s tímto výrokem souhlasí, dalších 44 % dokonce, že s ním souhlasí rozhodně). S tvrzením, že se dnes ekologická problematika zveličuje přitom souhlasí pouhých 23 % lidí. Podle 45 % lidí je dnes na řešení ekologických problémů dost času, ovšem pouze 28 % se spoléhá na to, že všechny odpovědi přinese pokrok ve vědeckém poznání [2]. „Výsledky ukazují, že lidé si uvědomují, že bez nich to nepůjde, že nepřijde žádný dědeček z pohádky, který za nás naše problémy vyřeší mávnutím kouzelného proutku,“ říká Libor Ambrozek.

Výzkum rovněž ukázal, že se obyvatelé ČR sami snaží pro životní prostředí dělat to, co je v jejich silách. Tři čtvrtiny dotázaných říkají, že třídí běžný odpad (33 % vždy, 42 % často), 72 % pak odevzdává na místa k tomu určená nebezpečný odpad (37 % vždy, 35 % často). Výrobky, šetrné k životnímu prostředí pak kupuje 31 % lidí, 46 % šetří kvůli přírodě energiemi a vodou. Jízdu autem z ekologických důvodů ale omezuje jen každý šestý z nás (18 %). „To je smutná skutečnost. Automobilová doprava je v dnešní Evropě jedním z nejzávažnějších problémů, zejména životního prostředí ve městech. Ale já věřím, že podobně jako v případě třídění odpadů i tady se situace bude měnit k lepšímu,“ doufá ministr Ambrozek.

Lidé se také podle vlastního vyjádření sami zapojují aktivně – 34 % z nich odpovědělo, že se zúčastnili nějaké brigády za zlepšení životního prostředí, 14 % finančně podporuje některou ekologickou organizaci a 13 % už někdy podepsalo petici s ekologickým obsahem. Demonstrací se ale Češi účastní spíše zřídka – na některou ekologickou se vypravila pouhá 4 % dotázaných.

Další informace:

http://www.cvvm.cas.cz

Poznámky:

[1] Průzkum probíhal ve dnech 16. až 23. 5. 2005 a zúčastnilo se ho 1088 respondentů, obyvatel ČR ve věku nad 15 let.

[2] Podrobné výsledky v přiložené tiskové zprávě CVVM.

Kontakt:

Gabriela Šamanová, CVVM, e-mail: gabriela.samanova@soc.cas.cz, tel.: 221 183 585
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů