Pátek, 29. března 2024

ČSSD chce zpřísnit dotace krajům na hospodaření s lesy

ČSSD chce zpřísnit dotace krajům na hospodaření s lesy

BRNO -- Sociální demokraté připravili novelu lesního zákona, která by měla přesněji vymezit systém poskytování dotací krajům na lesní hospodářství. Po změně rozpočtového určení daní získaly kraje pro letošní rok na dotace určené na péči o lesy 500 milionů korun, kvůli nepřesnému znění zákona je však nemusejí k těmto účelům využít a mohou je použít na něco jiného, řekl dnes ČTK místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Zástupci krajů s tím nesouhlasí.

Podle Haška se majitelé lesů, samotné kraje i soukromí vlastníci, kteří při rozdělování dotací neuspěli, nyní obracejí s žádostí o finanční podporu na stát. "Podle právního výkladu stávajícího zákona by u soudu vyhráli," varoval Hašek. Podle něj by takovýto postup majitelů lesa mohl státní pokladnu připravit o dalších více než 250 milionů korun. Novela zákona by měla proto zajistit, že kraje budou muset přidělenou částku vynaložit právě na projekty péče o lesy.

Zároveň však budou moci samy rozhodovat o podmínkách výběru jednotlivých projektů. "Nyní byla tato kompetence v rukou státu, což by bylo možné chápat jako zásah do samosprávy krajů," upozornil Hašek. Cílem novely je proto jasné vymezení samostatné působnosti krajů v této oblasti.

Zástupci krajů ale s nařečením, že peníze určené na péči o lesy použili jiným způsobem odmítají. "Celková suma peněz, kterou kraje získaly po změněn rozpočtových pravidel, je mnohem menší než částka, kterou jednotlivé resorty rozdělovaly v rámci nejrůznějších dotačních titulů od sociální oblasti, přes rozvoj venkova, kulturu a ochranu památek až po lesní hospodářství," řekl ČTK radní Jihomoravského kraje Jan Letocha.

Jihomoravský kraj letos vyčlenil na péči o lesní hospodářství téměř 26 milionů korun. O konkrétních projektech, na které peníze určeny, bude krajské zastupitelstvo rozhodovat teprve v září.

Tereza Fojtová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů