Pátek, 19. dubna 2024

Šlapanov začal čistit odpady, aby ochránil zdroje pitné vody

Šlapanov začal čistit odpady, aby ochránil zdroje pitné vody

ŠLAPANOV (Havlíčkobrodsko) -- Obec Šlapanov na Havlíčkobrodsku letos vybudovala čistírnu odpadních vod. Odpad z domů dosud vytékal do říčky Šlapanky a ohrožoval i zdroje pitné vody. Na investici skoro za 19 milionů korun přispěl stát i kraj. Obecní pokladna za ni vydala přes šest milionů, řekl dnes ČTK starosta obce Jaroslav Pospíchal.

Obec s 800 obyvateli na čistírnu šetřila léta, proto se nemusela zadlužit. Nové zařízení také zjednoduší bytovou výstavbu. Stavebníci v obci dosud museli budovat odpadové jímky nebo pořizovat domovní čistírny, což jejich stavební náklady zvedalo asi o 80 000 korun.

Odpady z obce dříve protékaly kanalizací a na pěti místech ústily do vodních toků. Nyní se kanalizačním sběračem dostávají do čistírny. Obec kvůli tomu vybudovala přes 1300 metrů nové kanalizace a také přečerpávací stanici, která zajišťuje provoz v místech, kde odpady nemohou proudit samospádem. Státní fond životního prostředí na čistírnu ve Šlapanově přispěl více než deseti miliony korun. Dalších skoro 2,7 milionu obec dostala od kraje Vysočina.

Vodohospodářské akce obcí do 10 000 obyvatel kraj dotuje druhým rokem. Letos mezi deset žadatelů rozdělil přes 50 milionů korun. Obce do 500 obyvatel mají šanci na krajskou pomoc, pokud odpady ohrožují zdroje pitné vody nebo cenná přírodní území. Naopak sídla s více než 3000 obyvateli příspěvek dostanou jen tehdy, pokud si zajistí i jiný zdroj financování.

Věra Stejskalová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů