Čtvrtek, 28. března 2024

Cena "paliva budoucnosti" poroste

Cena "paliva budoucnosti" poroste
Spotřebitelé v celém světě musí počítat s tím, že za zemní plyn budou muset platit stále víc. Poptávka po tomto ekologicky přívětivém palivu totiž rychle stoupá.
A tak není divu, že zemní plyn za posledních dvanáct měsíců ve světě podražil o více než třetinu.
"Stále platí, že cena plynu kopíruje ropu asi s půlročním odstupem. Tato vazba vznikla historicky a výzvy, aby se uvolnila, což by plynu jenom prospělo, vyzněly naprázdno," uvádí Ladislav Pelcl, ředitel poradenské firmy VUPEK - Economy.

Chová se stejně jako ropa
Na počátku tohoto týdne se cena zemního plynu na Newyorské komoditní burze zvedla až o osm procent na 9,70 dolaru za milión britských tepelných jednotek. Experti zaznamenali, že to byl vůbec největší výkyv na světovém trhu komodit.
Trh zemního plynu reagoval stejně jako ropa. Vylekalo ho varování meteorologů, že v Mexickém zálivu může propuknout silná bouře, která by ohrozila těžbu ropy a zemního plynu z mořského dna.
Náladu na trhu ovlivnila také nedávná zpráva londýnského Meteorologického ústavu, že Británii, severní Německo, Francii, Švédsko a další země letos čeká mimořádně tvrdá zima. To znamená, že vzroste poptávka po energiích. Pokud jde o elektřinu, počasí ji ovlivňuje zhruba ze dvou třetin, píše agentura Reuters s odvoláním na britskou společnost National Grid.

Poptávka prudce poroste
Ve světě se vloni spotřebovalo skoro 2,7 biliónu krychlových metrů zemního plynu, z toho přes 29 procent připadlo na Severní Ameriku a 17,4 procenta na Evropskou unii. Celosvětová poptávka se může během pětadvaceti let zvýšit až trojnásobně, uvedl německý koncern E.ON.
"Dostane-li se cena ropy na sto dolarů za barel, pak se cena zemního plynu přibližně zdvojnásobí," předpovídá Walter Schulz, profesor univerzity z Kolína nad Rýnem. "Myslím, že cena plynu půjde ve stopách ropy nejméně dalších pět let," sdělil Hospodářským novinám z Paříže Daniel Simmons, který sleduje světový trh zemního plynu v Mezinárodní agentuře pro energii (IEA).
Plynem se ve světě vytápí stále více bytů i výrobních hal. Roste jeho obliba i jako ekologicky přínosného motorového paliva.
V nadcházejících letech se mnohem více prosadí jako palivo pro elektrárny - a to na úkor uhlí i mazutu, který se získává z ropy, je přesvědčen profesor Schultz.
Proti uhlí hovoří nejenom vyšší emise, ale i to, že provozovatelé elektráren si musí kupovat drahé emisní povolenky. To je další důvod, proč cena ropy a zemního plynu půjde nahoru rychleji než uhlí.
Nadnárodní energetičtí obři jako BP či Royal Dutch/Shell podle německého listu Handelsblatt považují za hotovou věc, že v následujících patnácti až dvaceti letech zemní plyn "zvítězí" nad ropou a stane se nejdůležitějším zdrojem energie. S tím lze podle Pelcla souhlasit, neboť je zřejmé, že zásoby plynu budou mít nejméně o polovinu delší životnost než zásoby ropy. U ní se životnost při současném tempu těžby odhaduje na 40 až 50 let.
Kromě toho se většina bohatých nalezišť zemního plynu nachází v politicky stabilnějších oblastech, než je tomu u ropy. V Severní Americe a Euroasii (bez Středního východu) se těží skoro 70 procent plynu. "Pro slibnější budoucnost plynu hovoří také to, že vyspělý svět perfektně zvládl dopravní infrastrukturu, kterou toto palivo potřebuje," připomíná Pelcl.

Evropa v zajetí monopolů
V Evropě za zemní plyn nyní nejvíce platí dánské a švédské domácnosti. Ani v Česku už nepatří k nejlevnějším, vyplývá z posledního srovnání, který zveřejnil Statistický úřad Evropských společenství (Eurostat).
Vezme-li se v úvahu kupní síla, pak je plyn pro tuzemské domácnosti už o něco dražší než v Německu či Rakousku a asi dvakrát dražší než v Británii.
Je evidentní, že i mezi členskými zeměmi Evropské unie existují značné cenové rozdíly, což platí pro všechny druhy energie.
"Tak tomu bylo vždy, neboť poměr mezi nabídkou a poptávkou se v každé zemi liší. Navíc, monopoly či oligopoly stále kontrolují převážnou část trhu. Jako jednotný v Evropské unii prostě neexistuje," podotkl Simmons.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů