Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hladiny jihočeských řek, které rozvodnily vydatné deště, dále klesají. Druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, platí už jen na Blanici v Heřmani na Písecku. Stav ohrožení odvolala povodňová komise v Putimi.

Hladina Blanice začala postupně opadat v 18:00 a postupně se vrací do koryta. Voda vyplavila obyvatelům Putimi zahrádky, sklepy a garáže, do obytných prostor se naštěstí nedostala.

První povodňové stupně stále platí v Písku na Otavě, v Podedvorech na horní Blanici, v Roudném na Malši a na Pilaři na horní Lužnici. Předpověď počasí na další dny je podle meteorologů příznivá.

Dunajské grantové programy - 2. kolo 
Nestátní neziskové organizace mohou předkládat své projekty na snižování znečištění nutrinety v oblasti povodí Dunaje, a to v rámci druhého grantového kola, které vyhlašuje REC. Grantové kolo je součástí Dunajského regionálního projektu, který realizuje Rozvojový program spojených národů (UNDP) a Global Environment Facility (GEF).
Grantový program je určen pro nestátní neziskové organizace z České republiky, které působí v oblasti povodí Dunaje, resp. povodí řek Moravy, Dyje a jejich přítoků.
Uzávěrka pro předkládání konceptů projektů je 30. září 2005.

Odborná skece lidských práv Strany zelených pořádá v pátek 26. srpna od 11.30 v Syndikátu novinářů na Senovážném náměstí č. 23 na Novém Městě pražském
tiskovou konferenci k chystanému zákonu o podmínkách konání některých shromáždění (výhradně technoparty) a k dalším důsledkům policejního zákroku proti CzechTeku. 
Moderuje doc. PhDr. Dušan Lužný, Dr., vedoucí odborné sekce lidských práv SZ.
Vystoupí RNDr. Martin Bursík, člen předsednictva SZ a kandidát na předsedu a jako host právník Mgr. Martin Škop, PhD. z Právnické fakulty MU.
Informace u Dušana Lužného 777590289
Média o tom informovala Dana Kuchtová, první místopředsedkyně SZ 603516711

Ve Vzdělávacím centru zoologické zahrady je umístěna výstava o krásách a historii Českého lesa, který je nejnovější chráněnou krajinnou oblastí. Expozice potrvá do 31. srpna.
Zoologická zahrada, Vzdělávací centrum, U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Asi sto novinek z oboru zemědělské mechanizace, potravinářských výrobků či ekologie se představí na letošním 32. ročníku výstavy Země živitelka. Akce se koná od 25. do 31. srpna na českobudějovickém výstavišti. Letošním mottem je Budoucnost českého zemědělství a českého venkova.

Český svaz ochránců přírody pořádá 26. srpna od 21 hodin v Panském lomu, u vchodu do Hanychovské jeskyně, Noc pro netopýry. Ochranáři představí metody výzkumu netopýrů: lidé budou mít možnost prohlédnout si živé netopýry, zhlédnou diapozitivy a seznámí se s důvody a způsoby ochrany netopýrů.

Irácká ministryně životního prostředí Narmin Usmánová unikla pokusu o atentát, když neznámí ozbrojenci napadli její konvoj severně od Bagdádu. S odvoláním na policejní zdroje o tom včera informovala agentura AP, podle níž byli při útoku zraněni tři členové její ochranky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů