Pátek, 26. dubna 2024

Odpad využijí k výrobě elektřiny

Odpad využijí k výrobě elektřiny

Fermentační stanice, která vznikne v Úpici, bude zpracovávat kaly z čističky odpadních vod a biologický odpad. Vyrábět bude ekologicky čistou elektřinu.

Úpice - Město stavbou fermentační stanice získá jedinečnou technologii, která v Královéhradeckém kraji doposud není. Výjimečné je zpracování biologických odpadů z domácností, zbytků jídel a tuků.

Vyřeší problém s odpady
Projekt Integrovaného systému nakládání s biologickými odpady v regionu Úpice je rozdělen na dvě části. Stavbu fermantační linky a na svoz bioodpadu z domácností a případně od dalších zájemců.
V úpické čistírně odpadních vod je problém s hustými kaly, které obsahují těžké kovy a obtížně se zpracovávají. Využit není také zelený odpad z pravidelné údržby městských trávníků a keřů. Město se proto rozhodlo ve spolupráci s firmou Ekora s.r.o. z Prahy najít vhodné řešení.
"Bylo vypracováno osm variant. Od nejjednodušších až po ty složité. Nakonec byl zvolen a obhájen tento projekt, který je nejsložitější. Posuzovala ho také komise z Evropské unie," řekl vedoucí majetkového odboru Karel Srna.
Hlavním přínosem fermentační stanice je možnost využití vzniklého bioplynu k výrobě tepla nebo elektrické energie.
"V našich podmínkách budeme využívat plyn k výrobě ekologické elektřiny, kterou budeme prodávat, pomocí kogenerační jednotky," dodal Karel Srna.
Druhá část projektu je zaměřena na svoz odpadu z domácností. Tím se také úpická stavba bude lišit od ostatních fermentačních linek.
"Plánujeme rozmístit po městě nádoby, podobné těm na sklo a plasty, kam budou lidé odpad vyhazovat. Občanům rozdáme pytle, které se v lince také rozloží. Do nich lidé zbytky dají a poté je vyhodí," vysvětlil Karel Srna.

Většinu peněz dostanou
Náklady podle projektu dosáhnou 40 milionů korun bez DPH, 85 procent získá město z dotací (75 procent z Operačního programu infrastrukury v rámci EU a 10 procent ze Státního fondu životního prostředí). Zbytek zaplatí město z vlastního rozpočtu. Stavět se začne na přelomu dubna a května roku 2006.

Zdroj: Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů