Pátek, 19. dubna 2024

Zaplaťte milióny, žádají Spolanu

Zaplaťte milióny, žádají Spolanu
Tři roky poté, co se přes pozemky a dům manželů Štruplových převalila povodeň, požaduje rodina u soudu náhradu za znečištěné pole a louky. Štruplovi, kteří žijí na dohled od neratovické Spolany, jsou přesvědčeni o tom, že dioxiny a další škodliviny, které zamořily jejich pozemky, pocházejí právě z chemičky. Tvrdí, že se museli zbavit všech svých ovcí a dalších domácích zvířat a nemohou pěstovat brambory, obilí či zeleninu.
Rodina zažalovala neratovickou Spolanu i stát jako jejího bývalého majitele. Štruplovi požadují bezmála 2,6 miliónu korun. Spor od včerejška řeší Obvodní soud pro Prahu 2.
Václav Vlk, právní zástupce Štruplových, v soudní síni uvedl, že požadované milióny jsou částka, o kterou se po povodních snížila cena pozemků. "Majetek se stal naprosto nehodnotným," řekl Vlk a odvolal se na vyjádření hygienika, který zakázal konzumaci masa zvířat ze zasažených pozemků.
Obhájci chemičky i státu odmítají odpovědnost za jakoukoli škodu. Podle zástupkyně Spolany Hany Cejnkové rodina Štruplových neprokázala, že škodu způsobila Spolana. "Pokud by nějaká škoda vznikla, což vylučuji, tak nikoli provozem podniku, šlo o katastrofální povodeň," řekla Cejnková a odvolala se na studii Ministerstva životního prostředí, která po povodních nezjistila u chemičky zvýšené koncentrace škodlivin.
Předsedkyně senátu včera odročila jednání na říjen a vyžádala si další podklady. Rodina Štruplových žaluje Spolanu už potřetí. První spor, žádost Marie Štruplové o padesátitisícové odškodnění za zdravotní potíže kvůli únikům chemikálií, chemička vyhrála. Druhou žalobu v podobném sporu zatím soud nerozhodl.
Rodina Štruplových ovšem není jediná, která zažalovala Spolanu kvůli úniku chemikálií. S požadavkem o náhradu škod za únik chlóru při nehodě v chemičce v roce 2000 a během povodní o dva roky později se na podnik obrátilo 36 firem a jednotlivců. Spolana pak dvaatřiceti žadatelům vyplatila asi 1,4 miliónu korun, čtyři společnosti s nabídnutou částkou nesouhlasily a obrátily se na soud.
Kvůli úniku více než osmdesáti tun chlóru při povodních vyšetřovala Spolanu i policie a inspekce životního prostředí. Policisté případ po několika měsících odložili a obdobně skončilo i šetření ekologické inspekce. Ta sice původně uložila Spolaně pokutu 1,4 miliónu korun, protože chemička nesplnila všechna preventivní bezpečnostní opatření. Jenže sankci poté zrušil územní odbor Ministerstva životního prostředí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů