Pátek, 26. dubna 2024

Pojišťovny čekají škody po povodních v řádech stovek milionů eur

Pojišťovny čekají škody po povodních v řádech stovek milionů eur
FRANKFURT - Současné povodně, které vyvolaly chaos ve Švýcarsku, Rakousku a Bavorsku, způsobí podle odhadů pojišťoven škody v řádech stovek milionů eur. Pojišťovny přirovnávají nynější záplavy k povodním z května 1999, které se dotkly téměř stejné oblasti.

Experti na klimatické podmínky současně varují, že globální oteplování může přinést v budoucnosti častější a větší povodně.

"Nejlepším přirovnáním k současným povodním jsou určitě povodně z období svatodušních svátků v roce 1999, které se dotkly téměř stejného regionu," řekl agentuře Reuters Anselm Smolka, náměstek ředitele oddělení Geo Risks Research Department největší světové zajišťovny Munich Re. Povodně v roce 1999 způsobily škody více než 700 milionů eur. Z toho pojištěny byly škody za 320 milionů eur. Samotná Munich Re pokryla škody za 20 milionů eur.

Švýcarské pojišťovny tento týden uvedly, že je zatím příliš brzy na přesné stanovení škody, které povodně způsobily. Odhadují však, že budou ve stovkách milionů franků. Sto milionů franků odpovídá téměř 65 milionům eur. Munich Re a největší německá pojišťovna Allianz očekávají, že první předběžné odhady budou mít nejdříve v pátek.

"Hladina vody musí nejprve klesnout," dodala mluvčí pojišťovny Allianz, která také přirovnala současné povodně k těm z roku 1999. Ty pojišťovnu stály 16 milionů eur.

Analytici se zatím neobávají, že by povodně měly na pojišťovny výrazný vliv. "Pro Munich Re i Allianz by to mělo být v souladu s limitem průměrných ročních škod z katastrof," uvedl analytik HVB Lucio Geronimo. Náklady pojišťoven budou mírnější, protože například na rozdíl od povodní na Labi v roce 2002 se současné povodně tolik nedotýkají lidských obydlí.

Klimatické výzkumy naznačují, že vlny povodní v posledních letech jsou pouze předzvěstí budoucích záplav. "Je jisté, že toto je pouze začátek. Vše ukazuje na to, že dojde k větším extrémům," prohlásil analytik postupimského Institutu pro výzkum vlivu podnebí Manfred Stock. Jeho názor potvrzuje i Mojib Latif z Institutu pro oceánologii při Univerzitě v Kielu. Podle něj by se lidé z regionů v jižním a východním Německu měli připravit v budoucnosti na více povodní, které budou výsledkem globálního oteplování.

Dramatická povodňová situace v jižním Bavorsku, Rakousku a ve Švýcarsku se ve středu v některých oblastech zklidnila a voda začala opadávat. Hydrologové předpovídají, že se velká voda postupně přesune na Slovensko. Povodně si za celou dobu trvání od uplynulého víkendu vyžádaly v Rakousku a ve Švýcarsku nejméně devět obětí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů