Čtvrtek, 28. března 2024

Prací prášky: které jsou ekologické?

Prací prášky: které jsou ekologické?

Rosa právě vydala aktuální verzi letáčku o pracích prášcích. Letošní verze letáku poradí, jak si vybrat prací prostředek a jak prát šetrně k životnímu prostředí. Kromě toho nabízí i seznam široce dostupných pracích prášků bez fosfátů a poskytuje informace, jak takové prášky v obchodě poznat.

Je prokázáno, že množství fosfátů (fosforečnanů) v prášku nemá na kvalitu vyprání vliv. Nejjednodušším krokem k šetrnému praní je proto vyhnout se prostředkům, které obsahují fosfor v podobě fosfátů. Fosfor jakožto hlavní živina pro vodní řasy a sinice není sám o sobě škodlivý. Avšak fosfáty z pracích prášků způsobují jeho přebytek ve vodních tocích a tím i přemnožení toxických druhů sinic. Tyto sinice vylučují do prostředí látky, které mohou způsobovat vážné alergie a vyrážky u lidí koupajících se ve vodě s vodním květem. Následný rozklad takto velkého množství sinic způsobuje akutní nedostatek kyslíku ve vodě, což na životě ohrožuje většinu vodních živočichů, včetně ryb. Ani čističky odpadních vod si s fosfáty nedokážou účinně poradit.

„Podle našeho chemického rozboru je na českém trhu běžně k dostání nejméně 23 značek bezfosfátových prášků, říká Pavel Hrubý z Rosy. K rozšíření těchto prostředků přispívají i velcí výrobci jako Henkel, Procter & Gamble, Unilever a Reckitt Benckiser, kteří se v dobrovolné dohodě s Ministerstvem životního prostředí zavázali dodávat od začátku roku na český trh jen prací prášky bez fosfátů. Brzy by též měla vstoupit v platnost vyhláška připravovaná Ministerstvem životního prostředí, která prodej fosfátových výrobků úplně zakáže.

Bezfosfátové prášky lze poznat podle nápisu „Neobsahuje fosfáty“ na obalu. Toto označení je však často vyvedeno pouze malým písmem.

Letáček si můžete zdarma vyzvednout v ekologické poradně Rosy na Nádražní ulici 55 v Českých Budějovicích nebo objednat telefonicky či e-mailem.

Rozbory pracích prášků, příprava a tisk letáku byly umožněny díky podpoře Ministerstva průmyslu a obchodu.

Kontakt: Pavel Hrubý, tel. 387 432 030, 608 115 198, email: hruby@rosa.ecn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů