Pátek, 19. dubna 2024

Vysočina potřebuje dotace EU do silnic nebo na likvidaci odpadů

Vysočina potřebuje dotace EU do silnic nebo na likvidaci odpadů

JIHLAVA -- Vysočina potřebuje evropské dotace především na opravy silnic, likvidaci odpadů nebo na rozvoj cestovního ruchu. Vyplynulo to z regionálních setkání zástupců radnic, podnikatelů a neziskových organizací. Během léta je pořádal krajský úřad jako součást dlouhodobého projektu, který na Vysočině pomáhá vytvořit podmínky pro získání co největšího množství peněz v dalším plánovacím období v letech 2007 až 2013.

Regionální setkání se konají na úrovni pověřených obcí III. stupně. Podle Dity Tesařové z krajského odboru regionálního rozvoje se jich zpravidla účastní několik desítek lidí; slabší zájem je mezi zemědělci. Jednání ve všech částech kraje potvrdila, že největším problémem jsou chybějící peníze na opravy silnic. Radnice by přivítaly také dotace na čistírny odpadních vod a na třídění nebo likvidaci komunálního odpadu. Do investic v této oblasti je tlačí přísnější legislativa.

Obce i podnikatelé v kraji chtějí díky evropským dotacím rozhýbat cestovní ruch. Třeba město Pelhřimov chce modernizovat rekreační středisko na Křemešníku. O evropské peníze na investice do turistických zařízení byl v kraji velký zájem i v dosud uzavřených kolech Společného regionálního operačního programu (SROP); podnikatelům ale někdy chybí zajímavé náměty pro oživení nabídky a služeb. Obce chtějí také budovat nová sportoviště nebo zlepšit vybavení škol.

V prvních třech letech po vstupu do unie může kraj ze SROP získat necelou miliardu korun, do roku 2013 by mohla podobnou částku dostávat každý rok, pokud bude mít dostatek kvalitních záměrů. S jejich přípravou pomáhá krajský projekt Partnerství pro Vysočinu. Bude stát 28 milionů korun, ale větší díl uhradí EU. Pilotní projekt byl zahájen letos v březnu a potrvá do podzimu příštího roku; během něj bude sestaven regionální operační program. Kraj se na jeho základě pokusí pro Vysočinu vyjednat nejvhodnější strukturu podpory z EU.

Věra Stejskalová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů