Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Velká Bystřice ţ Škodu nejméně za 355 tisíc korun způsobil zatím neznámý pachatel v areálu čistírny odpadních vod ve Velké Bystřici. Do objektu vnikl v noci na úterý: po rozbití skleněné výplně okna do velínu budovy se dostal dovnitř. Odcizil odtud elektronické řídící jednotky včetně elektronického počítače průtoku odpadní vody. "Přestříháním a přeřezáním elektrického vedení vyřadil elektrické rozvody zařízení čističky,"informovala mluvčí olomouckých policistů Jitka Dolejšová. Policie zahájila úkony trestního řízení pro trestné činy krádeže, poškozování cizí věci a ohrožení obecně prospěšného zařízení.

Olomoucký kraj ţ Deštivému počasí mohou houbaři v Olomouckém kraji děkovat za skutečné žně. Potvrzují to nejen slova mykologů, ale především plné košíky lidí, kteří se ve chvílích volna vydávají do lesů. "Děti mě vytáhly na hřiby, protože se doma nudily. Když jsme ale vešli do lesa, myslel jsem, že se otočím a pojedu zpátky. Všude bylo plno lidí jako na Václaváku,"popisoval svůj výlet houbař z Hranic. Své rozhodnutí ale změnil brzy poté, co zašel do lesa. "Už na kraji lesa jsme našli první hřiby. Za dvacet minut jsem je už neměl kam dávat,"dodal. Právě nájezdy houbařů se nezamlouvají přerovskému mykologovi Jiřímu Polčákovi. "Bohužel, někteří lidé vykopávají a vytrhávají i vzácné a chráněné houby, které jezdíme fotografovat. Po mnohých houbařích také zůstávají v lesích odpadky,"řekl nedávno Polčák. Také on ale potvrdil, že hub nyní roste hodně."Druhá vlna sezony je na začátku,"řekl.

Keňští ochránci přírody přemísťují desítky slonů z národního parku Shimba Hills do méně obydlených oblastí. První byl uspán včera, aby mohl vykonat osmihodinovou cestu do nového domova o 350 kilometrů dále v rezervaci Tsavo. V Shimba Hills žije asi 600 slonů, trojnásobek množství ideálního pro jeho plochu. V důsledku toho se tlustokožci vydávají do obydlených oblastí, ničí úrodu a zraňují lidi.

Celkem 158 firem zaslalo státnímu podniku Lesy České republiky nabídky do tendrů na práce v lesích. Vítězové výběrových řízení na 120 územních jednotkách budou známí do 12. září.
"Firmy do dnešního odpoledne podaly celkem 1072 nabídek, což znamená průměrně 8,9 nabídky na územní jednotku. To je více než v prvním bloku výběrových řízení," potvrdil mluvčí podniku Lubomír Šálek.
Do tendrů jsou přihlášeny fyzické i právnické osoby, nejvíce nabídek podala firma, která se přihlásila do tendrů na 92 jednotek. Vítězové řízení by měli v lesích zahájit práce od 1. ledna 2006.

Jižní Čechy - Celkem čtrnáct projektů podaly obce, sdružení obcí, města, neziskové organizace a další subjekty z českorakouského příhraničí do grantového schématu "Udržitelný rozvoj a ochrana životního prostředí" v rámci programu PHARE. Zájemci z Jihočeského a Jihomoravského kraje se s projekty ucházejí o podporu z Evropské unie na aktivity související s ochranou životního prostředí. Projekty mohli předkládat do 18. srpna.  Podle členů hodnotící komise, která zasedala v úterý v Praze, vyplývá, že bylo podáno po sedmi projektech z jižních Čech a jižní Moravy v celkové hodnotě přibližně 30 milionů korun.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů