Čtvrtek, 25. dubna 2024

Invazní rostliny v naší přírodě znamenají neznámý problém

Invazní rostliny v naší přírodě znamenají neznámý problém

Rozšiřování takzvaných invazních rostlin je v současné době problém, který si většina lidí ani neuvědomuje. Řeší jej odborníci.
Orlické hory - "Invazní" se nazývají druhy rostlin, které se ze svého přirozeného areálu výskytu šíří na nová území a v nové oblasti se nekontrolovaně šíří. Vedle druhů, které se na nová území dostala s člověkem, je mnoho druhů, které se "přemísťují" na vlastní pěst, zejména, jak uvedl vedoucí Chráněné krajinné oblasti Orlické hory Jan Mocek, kvůli železniční dopravě.
"Na překladišti v České Třebové roste mnoho druhů rostlin, které se v našich zemích vůbec nevyskytují. Naštěstí velká většina z těch, které vůbec vyklíčí, nesnese naše klimatické podmínky a nepřežije zimu," upřesnil.
O invazní rostlině v pravém slova můžeme hovořit v případě, že se druhu podaří začlenit do ekosystému tak, aby mu okolní rostliny mohly konkurovat co nejméně a vytvoří si příznivý životní prostor.
"Problém je, že invazní rostliny nemají v novém prostředí nepřítele v podobě škůdců a chorob, proto se jim daří velmi rychle se rozmnožit," upozornil Mocek. Svým růstem vytlačují původní vegetaci, čímž poškozují přirozený přírodní ekosystém.
Mezi nejznámější invazní rostliny u nás patří například Bolševník. Mezi další hojně rozšířené druhy se řadí Netýkavka žláznatá a Křídlatky.

"Pracovníci CHKO likvidují tyto invazní rostliny pravidelně alespoň na území chráněné oblasti, kde je žádoucí zachování původních druhů. V letošním roce se ukázalo jako nutné přikročit k likvidaci chemickou cestou, protože po vytrvalé a cílené likvidaci je počet jedinců invazních druhů nižší, ale zato roztroušenější. Šetrné chemické prostředky rostlinu spolehlivě zlikvidují," objasnil vedoucí CHKO. Boj s Bolševníkem, který dokáže být i zdraví nebezpečný, je ale prý i chemickou cestou záležitost pro odvážné.
"Rostliny se nemohou stříkat plošně, protože by se vyhubila i ostatní flóra, při jednotlivé likvidaci je třeba se vybavit ochrannými pomůckami," prozradil Mocek.
Jak dodal, organizace CHKO má v úmyslu obrátit se v záležitosti boje proti invazním rostlinám na obyvatelstvo, například chataře, z jejichž pozemků se rostliny často plně rozmnožují, i majitele lesních pozemků.
"Většina lidí si neuvědomuje dopad rozmnožení invazních rostlin na přírodu. Proto je třeba je s celou záležitostí seznámit," doplnil.

Zdroj: Orlické noviny - Rychnovsko

Zdroj:Česká geologická služba
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů