Čtvrtek, 28. března 2024

Vzniká databáze příkladů dobré praxe

Projekt Národní sítě Zdravých měst ČR, který se zaměřuje zejména na prosazování zásad udržitelného rozvoje na místní a regionální úrovni, získal desetimiliónovou dotaci z Evropského sociálního fondu.
Vzniká databáze příkladů dobré praxe
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásilo v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů grantové schéma na podporu environmentálních vzdělávacích a informačních středisek. Na první výzvu, která se uskutečnila v prvním pololetí letošního roku, se na MŽP sešlo 42 projektů. Uspěly jen čtyři. Jejich předkladatelé si rozdělili zhruba 62 miliónů korun. Deset miliónů z této částky získala Národní síť Zdravých měst (NSZM) na realizaci projektu Síť měst, obcí a regionů jako platforma pro vzdělávání a příklady dobré praxe v oblasti udržitelného rozvoje.

PROČ PROJEKT USPĚL?

Jitka Boušková z Kanceláře NSZM si úspěch vysvětluje takto: "Ministerstvo životního prostředí jako vypisovatel grantového schématu hodlá zřídit síť středisek, která se budou zabývat vzděláváním v oblasti životního prostředí a udržitelného rozvoje. Zároveň chce podpořit místní Agendy 21, tj. zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni do praxe. To je program, kterým se naše Zdravá města, obce a regiony dlouhodobě zabývají; většina z nich místní Agendu 21 aktivně uskutečňuje. NSZM díky dobré spolupráci mezi členskými městy, obcemi a regiony může efektivně přenášet informace a příklady dobré praxe."

Stane se tak zejména prostřednictvím databáze, která bude přístupná na internetu. Jitka Boušková soudí, že se ve městech a obcích děje spousta dobrých věcí, o nichž se nemusí vždy vědět. Přitom je žádoucí, aby se zajímavými příklady inspirovali i jinde a aby mohli v dobrém slova smyslu opisovat. "Není přece nutné vše vymýšlet vždy znovu. Proto vytvoříme a na internetu zveřejníme databázi, v níž budou tyto příklady rozděleny podle oblastí, například životní prostředí, doprava, zdravotnictví, činnosti úřadů, vzdělávání, volný čas apod. Každý si bude moci přečíst, vybrat a stáhnout, co ho zajímá. Jinak řečeno: jde o maximální výměnu poznatků a zkušeností. Až dosud jsme poskytovali podobnou službu v rámci naší asociace, ale teď se ji pokusíme ještě rozšířit."

PROČ PRÁVĚ TATO MĚSTA?

Jako první se ocitnou v databázi Zdravá města Vsetín, Litoměřice a Hodonín. Mohou ostatním municipalitám nabídnout své praktické zkušenosti z různých oblastí. Například Litoměřice představují celorepublikový unikát ve využívání geotermální energie. Zároveň jsou stejně jako Hodonín či Vsetín progresívní v environmentálním vzdělávání; uskutečňují mnohé ukázkové činnosti v partnerské spolupráci s neziskovými organizacemi, školami apod. Daří se jim také ve strategickém komunitním plánování, které zdůrazňuje aktivní účast veřejnosti a její dlouhodobé a systematické zapojování do aktivit municipality. Projekt Zdravé město tam má velkou podporu komunálních politiků. Tato města proto sama projevila zájem o to, aby se stala v rámci evropského projektu městy pilotními. Vše, co obsahuje (různé typy vzdělávacích a osvětových programů, odborné konzultace a bezplatné poradenství pro města, obce regiony sdružené v NSZM), by se tam tudíž mělo odehrávat ještě intenzívněji. Po celé dva roky realizace projektu by měla být příkladem pro obce, které dosud váhají, zda se do asociace zapojit a zvažují, co dobrého jim členství v NSZM přinese.

PROJEKTOVÉ INKUBÁTORY

Národní síť Zdravých měst je nyní díky dotaci schopna zaplatit profesionální poradce, kteří budou politikům i koordinátorům Zdravých měst k dispozici. Členové NSZM tak získají pomoc při zpracování projektů se žádostmi o dotaci z EU zdarma. Asociace uspořádá několik poradenských akcí, tzv. projektových inkubátorů, na nichž odborníci poradí městům a obcím s jejich konkrétními už připravenými či jen plánovanými projektovými záměry.

Vzhledem k tomu, že příprava projektu se může pohybovat až v řádu desítek tisíc korun, je to pomoc jistě nezanedbatelná.

Nepůjde jen o klasické školení, jak takový projekt připravit. "Chceme zejména klást důraz na přednosti Zdravých měst, obcí a regionů a v dobrém slova smyslu je pak umět prodat. Evropská unie podporuje činnosti, které tyto municipality už dlouho uskutečňují, například uplatňování udržitelného rozvoje, podpora zdraví a další činnosti. Ne vždy si to však uvědomují," řekla Jitka Boušková.

ODSTARTOVÁNO!

Projekt oficiálně odstartoval 1. června. Od tohoto dne poběží dva roky, tedy do konce května 2007. První naplánovaná akce - čtyřdenní školení koordinátorů Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 - se již uskutečnila začátkem července v Jihlavě. Účastníci absolvovali jednu z částí specializovaného vzdělávacího programu, akreditovaného Ministerstvem vnitra. Vzdělávací program s názvem Zdravé město WHO a místní Agenda 21 zahrnuje znalosti a schopnosti, které by si měl osvojit každý koordinátor. Například, jak zpracovávat a řídit projekty, jak zapojovat veřejnost, dále facilitační a komunikační dovednosti, vědomosti o udržitelném rozvoji, místní Agendě 21, podpoře zdraví apod. Další vzdělávací akce na téma kvality veřejné správy se uskuteční na podzim, termín bude ještě upřesněn.

Souběžně pro pracovníky městských úřadů a představitele politického vedení municipalit začnou od září semináře a workshopy k strategickému řízení v souladu s udržitelným rozvojem.

Důležité kontakty

Národní síť Zdravých měst ČR, Šrobárova 48, 100 42 Praha 10, tel.: 420 606 500 639, e-mail: svec@nszm.cz, http://www.nszm.cz.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů