Pátek, 26. dubna 2024

Velikáni mohutností i krásou

Velikáni mohutností i krásou
Odborného dendrologického ošetření se na jaře 2006 dostane vítěznému stromu v celostátní anketě Strom roku. Vyhlašuje ji Nadace Partnerství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí v rámci programu Strom života, jehož generálním partnerem je společnost Skanska CZ, a letos na jaře do ní své favority opět mohli navrhnout jednotlivci, obce, školy, firmy i další subjekty. Odborná porota z 97 došlých návrhů vybrala 12 finalistů, mezi nimiž má od pondělí 1. srpna veřejnost možnost svým hlasováním určit vítěze. Hlasování trvá až do 12. října prostřednictvím dárcovských SMS, hromadných hlasovacích archů či originálních kupónů, přičemž více informací lze nalézt na internetové adrese www.stromzivota.cz. Výsledky budou v předvečer Dne stromů 19. října slavnostně vyhlášeny v Brně.

Zvláštní kategorii představují Stromy hrdinové. Tento titul v anketě letos získaly stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti kvůli stavbám, dopravě, emisím či snahám o pokácení a před nimiž je třeba varovat.

Organizátoři ankety chtějí upozornit na význam stromů a přivést veřejnost k většímu zájmu o životní prostředí. Výtěžek z dárcovských SMS bude použit na podporu projektů organizací, které zajišťují pěstování sazenic stromů a jejich následnou výsadbu v krajině i péči o ně do doby, než budou stromy sobě-stačné.

Na snímku jeden z finalistů soutěže Strom roku, více než dvousetletá lípa malolistá v obci Radonice na Chomutovsku (výška 20 metrů, obvod kmene přes 300 cm), kterou v anketě mj. navrhli žáci místní základní školy. V minulém roce se Stromem roku stala šestikmenná lípa u základní školy v Zámrsku v okrese Ústí nad Orlicí.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů