Čtvrtek, 28. března 2024

Zákazník už uvidí i cenu za recyklaci

Zákazník už uvidí i cenu za recyklaci
Český zákazník ani ode dneška ještě nebude muset připlácet při koupi elektrospotřebičů na likvidaci těch vysloužilých. I když měl dnes začít platit nový systém označování elektrovýrobků tak, aby spotřebitel jasně viděl, kolik zaplatí "navíc" k ceně výrobku za ekologickou likvidaci těch nefunkčních, tato skrytá ekologická daň pro kupujícího ještě nejméně týden platit nebude. Poplatek zatím platí jen výrobci.
Stále totiž není k dispozici nutná vyhláška Ministerstva životního prostředí. Už jednou posunutý termín z 13. srpna na 1. září se znovu prodlužuje.

Vyhláška není, zákon platí
"Zákon jako takový ale platí," připomíná mluvčí resortu Karolína Šůlová. Legislativní rada vlády právě včera vyhlášku schválila, do konce týdne ji ministr podepíše a zhruba do týdne může začít platit.
Ministerstvo už mělo vyhlášku připravenou - vlastně byly dvě. Právě to byla jedna z věcí, které radě vadily. Vyhláška upravuje technické věci, jako je třeba označení výrobků grafickými symboly, způsob přihlašování výrobců a dovozců do systému, způsob odběru vysloužilých přístrojů a podobně.
"Za odvod recyklačního poplatku jsme ze zákona od 13. srpna odpovědní," nevyhýbá se povinnosti Petr Mára ze společnosti Philips. Firma do vydání vyhlášky musí platit do příslušného fondu poplatek za dříve vyrobené přístroje. "U těchto výrobků jsme cenu nezvýšili a půjde na úkor naší marže," říká Mára. Nové zboží už bude dražší o celý recyklační poplatek. "Není divu, že se prodejci snaží u nás nakoupit co nejvíce zboží ještě za ceny bez poplatku," dodává.
"Těch několik týdnů budeme místo spotřebitelů viditelný poplatek platit ze svého - to už uneseme," připojuje se Vladimír Benák z JVC Czech. Tento recyklační poplatek budou spotřebitelé u elektroniky platit příštích osm let a bude sloužit k financování likvidace výrobků vyrobených před letošním 13. srpnem.

Informace pro zákazníky
Ode dneška přesto mohou spotřebitelé narazit na zboží s jedinou cenou i s cenou, kde naleznou odděleně recyklační poplatek - podobně jako třeba daň z přidané hodnoty. "Od prvního září počítáme s tím, že na dokladech se zákazník dozví, kolik je cena za výrobek a kolik platí za recyklační poplatek," potvrdil Michal Sulek ze společnosti Reba International, která provozuje internetový obchod Electro.cz. Podobně bude označovat své výrobky ode dneška i dovozce JVC.
Například prodejní aliance Hele nebo síť Tesco ale raději vyčkají na vyhlášku ministerstva. "Jsme připraveni na sběr starých spotřebičů i úpravu daňových dokladů," nevidí problém ředitel Hele Peter Bojnanský. "Ceny měníme pravidelně, vytištění popisek není závažná věc," připojuje se výkonný ředitel prodejen elektroniky Datart Pavel Sláma.
Obchodníci se shodují, že na recyklační poplatek zákazníky mohou upozornit v podstatě okamžitě, kdy vyhláška začne platit. V řadě obchodních řetězců jsou už dokonce připraveny informační letáky a proběhly instrukce odborných prodavačů. "Pracujeme i na tom, aby tato změna byla zjistitelná i na účtech z pokladen. K tomu ale potřebujeme znát konečnou verzi vyhlášky. Konfigurace nastavení ve všech prodejnách pak bude trvat jeden dva měsíce," uvádí Sláma.
Recyklační poplatek je podle zákona viditelná přirážka k ceně elektrospotřebiče, z níž se bude financovat ekologická likvidace obdobných výrobků vyrobených před polovinou srpna letošního roku.

Recyklační příplatky k novému zboží
(návrh odvodu na likvidaci starých výrobků, v korunách)
Ledničky, mrazničky 420
Televize a monitory nad 21" 200
Velké spotřebiče (pračky, sporáky, myčky) 130
Televize a monitory do 21", DVD 60
Vysavače 35
Počítač 30
Malé spotřebiče (konvice, fény, žehličky) 10
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů