Čtvrtek, 18. dubna 2024

S hurikány v USA jsme počítali

S hurikány v USA jsme počítali
Největší světová zajišťovna Münchener Rück, která zaměstnává na 40 tisíc lidí, v úterý - jako první z lídrů trhu - zveřejnila odhady pojištěných škod po řádění hurikánu Katrina ve Spojených státech. "Zatím tipujeme, že by mohly dosáhnout až 20 miliard dolarů," řekl HN mluvčí společnosti Florian Wöst. Část nákladů na jejich likvidaci ponese právě jeho firma.

HN: Jak moc se hurikán dotkne vaší společnosti?
Podle aktuálních odhadů pro nás bude znamenat zátěž ve výši zhruba 400 miliónů eur (více než 11,8 miliardy korun). Ale konečný účet se samozřejmě může ještě změnit.

HN: Takže máte aktivity i v USA.
Máme v USA dceřinou společnost American Re, které se hurikán samozřejmě dotkne nejvíc, protože obchody na americkém kontinentě za nás uzavírá právě ona. Aktivity Münchener Rück v USA odpovídají našemu podílu na světovém trhu, který momentálně činí zhruba 14 procent.

HN: ...a je tedy ze všech největší.
Ano, momentálně je to tak.

HN: Experti tvrdí, že zažíváme rok, v němž znovu přibylo přírodních katastrof. Logicky by to tedy mělo znamenat, že zátěž, která na vás spočívá, oproti třeba loňskému roku vzrostla.
Trochu bych vás poopravil. Ono to není tak, že by rok co rok škody stoupaly, že by loni byly menší než letos. Ale celková tendence je rostoucí. Způsobeno je to hlavně tím, že čím dál víc lidí sídlí v ohrožených oblastech. Přitom se zvyšuje hodnota jejich pojištěného majetku, a tím pádem narůstají i vzniklé škody, které musí hradit pojišťovny.
Naši branži ovlivňují jak běžné výkyvy počasí, tak dlouhodobější změna klimatu. Z toho také vyplývá, že nám nezbývá než počítat s větším množstvím počasím způsobených přírodních katastrof.

HN: Je pravda - jak se objevilo v některých médiích -, že jste s hurikánem Katrina de facto dopředu počítali? A že se tedy vaši akcionáři nemusí po katastrofě v USA o své vklady bát?
Vlastně ano. V pojišťovací branži se s takovými riziky počítá, je to náš byznys. Hurikán navíc do USA nedorazil poprvé.

HN: Říkáte, že množství katastrof způsobených počasím poroste. Zvažujete, že si do budoucna budete za své služby účtovat vyšší ceny?
Vzhledem k tomu, že - jak už jsem řekl - škody neustále rostou a naši klienti pojišťují i lidi a firmy z rizikových oblastí, určitě se to v cenách nějakým způsobem odrazí. Otázkou správného poměru mezi daným rizikem a cenou se naše společnost bude zcela jistě zabývat.

HN: Pro vaši firmu pracuje řada analytiků, kteří se zabývají právě změnou klimatu. Máte třeba odhady, jaké následky můžeme čekat, pokud se včas nezačne s ochranou ovzduší?
Ne, takové prognózy se u nás nedělají. Ono by to bylo dost složité. Jak chcete vyčíslit, na kolik nás někdy v budoucnu přijdou klimatické změny? Vždyť se dnes ani nedá spolehlivě říct, co přesně, například který hurikán je dán přirozeným vývojem počasí, a co už spadá do jakési zásadní a dlouhodobé změny klimatu, za kterou mohou lidé. Dělat prognózy tohoto typu je tedy velmi, velmi obtížné.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů