Čtvrtek, 18. dubna 2024

Klaus je proti přirozené obnově lesů na Šumavě

Klaus je proti přirozené obnově lesů na Šumavě
PRAHA - Prezident Václav Klaus je proti přirozenému vývoji šumavských lesů a míní, že stromy napadené kůrovcem by se měly pokácet. Ponechání lesů bez lidského zásahu je podle něj experimentem s nejistým výsledkem. Informují o tom páteční Lidové noviny. Klaus se tak staví na stranu jihočeského hejtmana Jana Zahradníka, proti kácení vystupují ekologové a odmítá ho i správa parku.

Podle Klause vznikly šumavské lesy s přispěním a pod ochranou člověka a není možné v nich najednou dát přírodě volnou ruku. "Současné šumavské lesy byly od počátku obhospodařovány člověkem, a dokonce i Boubín není pralesem v pravém slova smyslu," řekl Klaus ve středu při návštěvě lesnické školy v Písku.

Ekologové ale tvrdí, že právě činnost člověka může za současné problémy Šumavy. Ta byla před 130 lety z 80 procent uměle osázena smrkovou monokulturou, která je zejména ve vyšších polohách málo odolná vůči vnějším vlivům. Kácení stromů však napadený les nevyléčí.

"Máme jen dvě řešení. Buď les vykácíme a necháme holé kopce, které se bez záruky úspěchu pokusíme znovu osázet, nebo necháme stromy zemřít vestoje," řekl již dříve mluvčí parku Radovan Holub. Pod usychajícími stromovými pahýly ale má mladý porost mnohem větší předpoklady k růstu než na holinách.

O postupné přechodu k ryze přírodnímu režimu nejcennějších částí Šumavy mluví důvodová zpráva k zákonu o zřízení národního parku v roce 1991, kterou podepsal tehdejší premiér Petr Pithart. "Já bych nic podobného podepsat nemohl. Bylo to přílišné podlehnutí líbivosti chvíle," citují Klause LN.

Kůrovcovou kalamitou na Šumavě se má v září zabývat Senát. Podle některých členů horní komory je situace v Národním parku Šumava natolik vážná, že vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se podle těchto senátorů nebudou kůrovcem zasažené stromy kácet, brouk začne ohrožovat celou Šumavu.

S tím souhlasí starostové některých obcí, kteří formou otevřeného dopisu vyzvali premiéra Jiřího Paroubka, aby se zasadil o změnu ochranářské koncepce na Šumavě. Dopis podepsalo 11 šumavských starostů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů