Pátek, 29. března 2024

Žízeň USA po benzínu nelze brzy uhasit

Žízeň USA po benzínu nelze brzy uhasit
Ministerstvo energetiky Spojených států odhaduje, že v důsledku škod napáchaných hurikánem Katrina schází zemi denně 42 miliónů galonů (zhruba 160 miliónů litrů) benzínu.
To je přibližně desetina běžné denní spotřeby. Benzín musí Amerika získat jinde: její strategické zásoby jsou pouze v surové ropě. Zpracované produkty má v povinných zásobách hlavně Evropa.

USA schází hlavně benzín
Mezinárodní energetická agentura IEA tedy svým šestadvaceti členským zemím doporučila, aby ze svých zásob uvolňovaly převážně rafinérské produkty. Naposledy se k takovému doporučení ve výjimečné situaci agentura odhodlala v roce 1991, v době první války v Perském zálivu.
Na první pohled poškodil hurikán především těžební zařízení. V Mexickém zálivu bylo vyřazeno nejméně 58 těžebních a vrtných platforem, které se utrhly ze svého zakotvení na mořském dně.
Ropa z Mexického zálivu je téměř výlučně určena pro trh Spojených států. Teď se těžba ropy snížila o 1,36 miliónu barelů (barel je 159 litrů) denně. To je o zhruba devadesát procent méně, než činila obvyklá denní těžba před úderem hurikánu.
Přitom ale výpadek v těžbě v Mexickém zálivu, ze kterého čerpají Spojené státy zhruba čtvrtinu své spotřeby suroviny, je pouze menší částí celkového problému vyvolaného hurikánem.
K němu se totiž připojil výpadek osmi největších rafinérií v americkém státě Louisiana, která byla hurikánem poškozena nejvíce.

Odpadla polovina kapacit
Dvě rafinérie jsou podle informací energetické agentury poškozené jen lehce. Tři jsou v havarijním stavu. U dalších tří zpracovatelských závodů ještě nedokázala IEA odhadnout míru poškození.
Několik dalších závodů pracuje se značnými omezeními. Mimo jiné také proto, že nedostávají dostatečné množství suroviny. Výpadek dodávek elektřiny rovněž vedl k poškozením nebo výpadkům ropovodů.
To dohromady snížilo rafinérskou kapacitu USA na polovinu.
Nehledě na míru poškození je stále ještě otázkou, zda budou mít rafinérie k obnovení provozu dostatek pracovníků. Mnozí z nich byli evakuováni a řada z nich ztratila v postižené oblasti své domovy a nemá se kam vrátit.
Katastrofa spojená s hurikánem ukázala, jak napjatá je situace v průmyslu zpracování ropy. Spojené státy už před hurikánem hledaly benzín v Evropě.

Ropy je dost, rafinérií málo
Ještě před pěti lety sklízely americké ropné společnosti chválu investorů za to, že odbourávaly nadbytečné kapacity zavíráním starších produktů. Evropa si je naštěstí ponechala.
Rostoucí poptávka po konečných produktech však způsobila, že evropské rafinérie jedou v poslední době s vytížením na devadesát až devadesát pět procent, což už je horní mez. Na to, že surové ropy je na trzích relativní dostatek, ostatně upozorňovala i Organizace zemí vyvážejících ropu s tím, že by se odběratelé měli postarat o nové rafinérie.
Ale rafinérie jsou v průmyslově vyspělých zemích považované za provozy s vysokým rizikem pro životní prostředí. Jejich schvalování se táhne mnoho let. V důsledku toho jsou nové kapacity stavěny téměř výlučně v Asii. Hlavně v Číně a Indii. V USA se chystají postavit pouze jeden nový závod. V Evropě není dosud plánována žádná nová kapacita.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů