Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Operační program Infrastruktura
Ochrana vod a odstraňování ekologických zátěží
Dnes se otevírá šance pro zájemce o podporu v rámci operačního programu Infrastruktura. Třetí výzva Ministerstva životního prostředí nabízí tituly zaměřené na projekty do 10 miliónů eur a podporující ochranu a čištění vod, ekologické nakládání s odpady, kvalitu ovzduší a odstraňování starých ekologických zátěží. Žádosti bude možné podávat do 31. října, a to u čtyř opatření: 3. 1 - Obnova environmentálních funkcí území, 3. 2 - Zlepšování infrastruktury ve vodním hospodářství, 3.3 - Zlepšování infrastruktury ochrany ovzduší a 3.4 - Nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží.

Ostravská stavební firma TCHAS expanduje do Polska, v Radomi koupila téměř osmdesátiprocentní podíl firmy PEBEK. Společnost se specializuje na dopravní stavby a má asi osmdesát zaměstnanců. "Je to první výsledek akvizičních kroků v Polsku, které probíhají už delší dobu. Ve výhledu máme ještě další profilované akvizice," řekla mluvčí ostravské firmy Jana Šafaříková. Podrobnosti obchodu TCHAS nezveřejnil. Firma chce na polském trhu nabídnout své zkušenosti například z koridorových a ekologických staveb.

Podle předních světových expertů hrozí lidoopům ve volné přírodě, že během jedné generace vyhynou.
Tým vědců, pracující pod hlavičkou OSN, zveřejnil studii, která podrobně rozebírá stupeň ohrožení goril, šimpanzů a orangutanů v zemích Afriky a jihovýchodní Asie.
Vědci s pomocí počítačového modelu simulovali dopad nemocí, lovu a kácení lesů na prostředí ve kterém lidoopi žijí.
Ze studie mimo jiné vyplývá, že orangutani během pěti let ztratí na ostrovech Borneo a Sumatra téměř polovinu svých přirozených útočišť.

Litoměřice - Lhůta pro zaplacení poplatku za svoz komunálního odpadu v Litoměřicích vypršela. Nezaplatilo jej 26,4 procent obyvatel přihlášených ve městě k trvalému pobytu. Lidé, kteří ještě nestihli zaplatit, mohou však být zatím klidní. V průběhu září jim přijde upomínka ve formě nové složenky, což bude poslední možnost jak částku uhradit bez navýšení. "V posledních srpnových dnech jsme očekávali zvýšený nárůst plateb. Byl však mnohem menší, než naše původní odhady," sdělila Ludmila Maděrová, správkyně daní a poplatků na Městském úřadě v Litoměřicích s tím, že oproti minulému roku stihlo v termínu zaplatit přece jen víc občanů. Na úřadě je ještě evidováno několik neplatičů z let minulých. Ti už si k dlužné částce budou muset připlatit. "Zašleme jim platební výměr a budou informováni o navýšení dluhu o padesát procent," doplnila Maděrová. V případě neuhrazení poplatku ani po této výzvě přijde na řadu způsob vymáhání, praktikovaný finančním úřadem. Nejčastěji jde o exekuci na bankovní účet či na plat a důchod. "Pokud dotyčný nemá účet, ani nepracuje, může v krajních případech dojít k exekuci movitých věcí," podotkl již dříve Petr Panaš, právník litoměřické radnice.

Barevný mrak vystrašil včera ráno obyvatele Rybitví a dalších obcí v okolí pardubické chemičky Synthesia. Podle mluvčího společnosti Daniela Rubeše se páry uvolnily z 15 tun nitrační kyseliny, která unikla při provozní nehodě zásobníku. Veškerá kyselina byla podle něj zachycena a neutralizována. Rubeš ujistil, že při provozní nehodě nebylo poškozeno životní prostředí, ani nebyli ohroženi lidé z okolí továrny. Příčiny nehody zkoumá vyšetřovací komise společnosti. Případný dopad na životní prostřední prověřuje i Inspekce životního prostředí. Obyvatele Rybitví varoval před nebezpečím místní rozhlas, sousední Lázně Bohdaneč se však podle starostky o nehodě dozvěděly až s více než hodinovým zpožděním od pardubických hasičů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů