Pátek, 26. dubna 2024

Nové dohody ulehčí podnikání

Nové dohody ulehčí podnikání
Evropská unie a Čína podepsaly na včerejším summitu v Pekingu několik nových dohod, které usnadní aktivity evropských firem v Číně. Nová obchodní dohoda upevní i ochranu označení původu zboží.
Obě strany se dohodly na spolupráci v ochraně životního prostředí, především atmosféry. To Číňanům usnadní přístup k pokročilým evropským technologiím snižujícím emise hlavních "skleníkových" plynů. Evropským firmám se zase otevírá zajímavý trh.
V této souvislosti projevili podnikatelé, kteří doprovázeli unijní delegaci a setkali se se svými čínskými partnery, zájem především o energetický program nejlidnatější země světa.
Čína ve svém hospodářském růstu naráží na nedostatek elektřiny. Vláda připouští, že země prožívá "nejtěžší energetickou krizi" za poslední dvě desetiletí. Nápravou má být výstavba elektráren.
Až do roku 2020 chce Čína postavit každoročně kapacity s instalovaným výkonem kolem osmnácti tisíc megawattů - domácí podniky na to nestačí. Do roku 2020 má být postaveno také dvacet jaderných elektráren. Peking se netají tím, že by rád získal technologie od Evropanů spíše než od Spojených států, na kterých nechce být Čína příliš závislá.
Na summitu byl zahájen také dialog o sociálních otázkách a právech zaměstnanců. Čínská vláda má zájem o zkušenosti Evropanů.
Evropská unie hodně stojí o rozšíření prostoru pro aktivity evropských firem v zemi. K tomu patří požadavek zrovnoprávnění přístupu k zahraničním a domácím firmám. To se týká i ochrany duševního vlastnictví.
Škody spojené s nelegálním kopírováním zboží, takzvaným produktovým pirátstvím, v Číně, vyčísluje unie na desítky miliard eur ročně. Peter Mandelson, komisař odpovědný za unijní obchod, se netají tím, že dosavadní postup Pekingu vůči pirátům považuje za laxní.
Dosavadní praxe je taková, že poškozené podniky, které se obrátí na čínské instituce se žádostí o nápravu, nemají vždy stejné šance jako domácí firmy. "Tento problém budeme důsledně sledovat," řekl Mandelson agentuře Bloomberg.
Peking naopak požaduje od Bruselu přiznání statutu tržní ekonomiky. Ten by Číně například usnadnil přístup k úvěrům.
"Na přiznání takového statutu je ještě brzo," řekl agentuře Bloomberg člen evropské delegace. "Podmínkou je pokrok politických a ekonomických reforem."
Evropská unie je pro Čínu největším obchodním partnerem. Z opačného pohledu je Čína pro unii na druhém místě v obchodu za Spojenými státy. Ale tento obchod je pro unii zatím deficitní. Letos v prvním pololetí stoupl schodek na 45 miliard eur.

Pokrok ve vztazích mezi Čínou a EU
Obchod a podnikání
Nová obchodní dohoda zlepší ochranu označení původu zboží.
Byl otevřen dialog o ochraně práv zaměstnanců a sociálních otázkách.
Ekologie
Dohoda o spolupráci při ochraně životního prostředí
Další požadavky EU na Peking
Zjednodušení předpisů, které se týkají podnikání. Větší otevření sektoru bankovnictví a služeb evropským podnikům, zesílení důrazu na ochranu duševního vlastnictví. Zrovnoprávnění přístupu k domácím a zahraničním firmám.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů