Čtvrtek, 28. března 2024

Peníze z unie dorazí do Tater až po roce

Peníze z unie dorazí do Tater až po roce
Slovensko definitivně dostane přes dvě stě miliónů slovenských korun na odstranění škod po vichřici, která se přehnala Vysokými i Nízkými Tatrami v listopadu minulého roku.
Pomoc pro slovenské hory po devíti měsících jednání schválili poslanci Evropského parlamentu. Zdlouhavé rozhodování kritizoval slovenský europoslanec Peter Šťastný. "Byrokracie by měla zabrat dny, možná týdny, nejvýše měsíc, ale nemůže trvat měsíce či rok," uvedl při jednání.
Do slovenské žádosti o pomoc navíc zasáhly protesty ekologů. Těm se nelíbilo to, jakým stylem jsou škody po vichřici likvidovány, a vyjadřovali obavu, že pomoc Slováci nedokážou využít ke prospěchu hor.
Slovensko má rok na to, aby peníze vyčerpalo. Peníze by měly sloužit hlavně na obnovu turistických zařízení a lesů a na zpracování biomasy pro výrobu energie. Premiér Mikuláš Dzurinda uvedl, že o rozdělení peněz budou rozhodovat experti z vládního výboru na obnovu Vysokých Tater. Ti už začali shromažďovat projekty, na jejichž financování by evropské peníze mohly být využity.
Mohutná vichřice se Tatrami přehnala loni 19. listopadu. Postihla asi pětinu celkové rozlohy tatranských lesů a zničila zhruba 2,5 kilometru široký a 50 kilometrů dlouhý pás lesa mezi Podbanským a Tatranskou Kotlinou.
Celkové škody po vichřici byly vyčísleny na téměř devět miliard korun, škody ve stovkách miliónů způsobil vítr také v Nízkých Tatrách.
Na obnovu Tater se dosud podařilo shromáždit přes 100 miliónů slovenských korun. Městu Vysoké Tatry se tak podařilo získat 31,6 miliónu korun, přičemž dalších 19,8 miliónu korun se sešlo na účtu města v pražské Dexia bance.
Radnice města Vysoké Tatry rozdělila prozatím přes 35 miliónů slovenských korun. "Ještě letos bychom chtěli upravit okolí pramene léčivé vody ve Starém Smokovci a pracujeme i na projektu výstavby lesního parku v Tatranské Lomnici," uvedla pro agenturu ČTK Lucie Ihnačáková z radnice ve Vysokých Tatrách.
Do Vysokých Tater letos přijelo sice více turistů, podnikatelé ale utržili méně peněz. Lidé totiž dávali přednost kratším pobytům nebo ubytování v podhůří.
A za větší problém než větrnou katastrofu považují podnikatelé rozsáhlý požár, který na přelomu července a srpna poničil desítky hektarů lesa. Kvůli požáru z hor odjela část turistů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů