Sobota, 20. dubna 2024

EU přispěje Plzni více než miliardou

EU přispěje Plzni více než miliardou
Jednu z největších evropských dotací - přes 39 miliónů eur z Fondu soudržnosti - začne v tomto roce čerpat město Plzeň.
Dotaci - v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun - získala radnice na projekt několika ekologických staveb, zaměřených především na obnovu a výstavbu kanalizační a vodárenské sítě v určených městských obvodech. Jde o největší dotační sumu, jakou kdy radnice získala.
Město vyčíslilo celkové náklady na téměř 1,7 miliardy a drží primát i ve způsobu vlastního financování zbylé sumy.
Příjemci podobných dotací většinou využívají pro financování vlastního podílu z investice úvěrů od tuzemských komerčních bank.
Plzeň získala pro tyto účely, jako první město v České republice, výhodný úvěr od Evropské investiční banky (EIB). Radnice vyjednala otevřený úvěrový rámec na realizaci projektu ve výši třiceti miliónů eur a má už schválené čerpání patnácti miliónů eur.
"Plzeň patří k městům s velkou bonitou, velmi nízkou mírou zadluženosti a těší se přízni bank. To byly pro nás dostatečné reference," zdůvodnil před časem udělení úvěru viceprezident EIB Ivan Pilip.
O půjčce jednalo město s Evropskou investiční bankou od roku 2002, smlouvu pak podepsalo letos v červenci. Konkrétní podmínky ale ani jedna strana nezveřejnila.
"Jedná se o pilotní projekt spojení peněz z dotace z Evropské unie s půjčkou od jiné instituce unie. V Česku se žádný jiný obdobný projekt zatím nerealizoval. A mimo Prahu dosud žádné město v České republice s Evropskou investiční bankou smlouvu o úvěru neuzavřelo," říká Erich Beneš, ředitel nově vytvořeného Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.
O dotaci z Fondu soudržnosti usilovalo město už v rámci předvstupního programu ISPA. Od záměru a přípravy projektu do letošního rozhodnutí o přidělení peněz tak uplynulo dlouhých šest let.
Projekt má zásadní význam pro zlepšení životního prostředí a pro desítky tisíc obyvatel bude znamenat zlepšení podmínek v oblasti dodávek užitkové a pitné vody a systému kanalizace.
"Plzeň se svým běžným investičním rozpočtem čtyři sta miliónů korun by tuto investici sama nemohla uskutečnit, aniž by došlo k omezení života v jiných oblastech. Investici v takovém rozsahu bychom si bez dotace z Evropské unie jen velmi těžko mohli dovolit," uvedl primátor Miroslav Kalous.


Dotace z fondu soudržnosti
Dotace od: Fond soudržnosti
Kapitola: Životní prostředí
Poskytovatel: Evropská unie
Maximální podíl na investici: 80 procent nákladů
Investiční projekt: Doplnění vodohospodářské infrastruktury města Plzně
Příprava projektu od: r. 1999
Termín dokončení staveb: 31. 12. 2008
Výše přidělené dotace: 39 miliónů eur (75 procent nákladů)

Zdroj: Útvar koordinace evropských projektů města Plzně
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů