Středa, 24. dubna 2024

V Liberci bude do pěti let dvakrát více nádob na tříděný odpad

V Liberci bude do pěti let dvakrát více nádob na tříděný odpad
LIBEREC - Téměř dvakrát více nádob na tříděný odpad než nyní bude v Liberci v roce 2010. Počet kontejnerů pro plastové lahve, pro sklo i pro papír stoupne na 400. Do tří let přibudou rovněž dvě místa pro přijímání nebezpečných odpadů. Obyvatelé stotisícového města je mohou zatím ukládat jen do jednoho sběrného dvora. Radnice zajistí také likvidaci vraků automobilů. ČTK to řekl Milan Šír z technického odboru libereckého magistrátu.

"V současné době dokončujeme rozmisťování 95 nových kontejnerů na PET lahve. Právě o ně lidé ve městě stáli nejvíce," dodal. V Liberci se tak počet stanovišť s kontejnery na PET lahve zvýší ze 210 na 305. Nádob na sklo a papír zůstává ve městě zatím po 210. Nové kontejnery radnice přidává na celém území města a vychází z připomínek obyvatel. Za sebrané plastové lahve obdrží od společnosti EKO-KOM o 19 procent vyšší odměnu. Získané peníze magistrátu poslouží k pokrytí zvýšených nákladů na svoz vytříděného odpadu.

"Letos se rozhodne, jestli v příštím roce dáme na sběrná stanoviště také nádoby na směsné plasty a tetrapackové obaly," dodal Šír. V roce 2006 rozdá radnice obyvatelům dalších 100 kompostérů na ukládání trávy, větví, listí a jiných přírodních odpadů ze zahrad nebo kuchyní. V Liberci jich lidé od města mají již 150, jeden stojí kolem 2000 korun. "Majitelé třísetlitrových kompostérů nemusejí přírodní odpady vyvážet například do roklí nebo na jiná veřejná místa. Využijí je jako hnojivo na svých zahradách," řekl Šír. Při jarním a podzimním úklidu radnice objedná v příštím roce 64 velkoobjemových kontejnerů místo dosavadních 32.

Vedoucí liberecké pobočky Dětí Země Simona Jašová se však domnívá, že magistrát pro třídění odpadů dělá stále méně, než by se na krajské město slušelo. "Třeba v sousedním Jablonci nad Nisou se třídí mnohem více druhů odpadů," uvedla. Podle ní se magistrát spoléhá především na likvidaci odpadů ve spalovně, jež stojí na území Liberce a potřebuje co nejvíce zakázek z nejbližšího okolí. "Spalovna už sice není městská a patří soukromé firmě, lobby mezi ní a vedením magistrátu však zřejmě stále funguje," prohlásila Jašová.

Šír se proti jejímu názoru ohradil. "Nechceme odpady třídit za každou cenu bez ohledu na to, co se z nich vyrábí a kolik nás separace stojí," upozornil. Z PET lahví se dělají nové plastové obaly, bundy nebo takzvané geotextilie. Pokud by se v Liberci začaly v příštím roce třídit i směsné plasty, pak by posloužily jako palivo v cementárnách či jako surovina pro výrobu stavebního materiálu.

V Liberci podobně jako ve většině velkých měst v kraji vybírá radnice poplatek za svoz odpadů za osobu. Podle některých ekologů takový systém přispívá k tomu, že obyvatelé naházejí do popelnic a kontejnerů všechny odpady. "Nemyslím si ale, že by takzvaný poplatek na 'hlavu' odrazoval obyvatele Liberce od třídění odpadů. Největší roli totiž hraje ekologická výchova," uvedl liberecký primátor Jiří Kittner.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů