Čtvrtek, 28. března 2024

Česká příroda velkým plamenům příliš nepřeje

Česká příroda velkým plamenům příliš nepřeje

Přírodní podmínky v České republice nepřejí obrovským požárům srovnatelným s těmi, které řádily na jihu Evropy. Ohně v českých lesích bývají mnohem mírnější. Kdo někdy rozdělával oheň, ví to: nejlíp hoří malé kousky dřeva, drobné větvičky, suchá kůra. Velké dřevěné špalky ohořívají pomalu a když se z ohně vytáhnou, uhasnou. Žádná látka totiž nehoří přímo v pevném nebo kapalném stavu, ale až když se - třeba okolním teplem - promění v plyn. Kompaktní pevné materiály tedy hoří na povrchu a oheň se jen pomalu a obtížně dostává dovnitř hmoty.

Tyto základní postřehy popisují i průběh lesního požáru.

Přirozený oheň je vzácný

Ke vzniku ohně je zapotřebí delší horko a sucho, při němž uschne tráva rostoucí mezi stromy. V ní oheň obvykle začíná od nějaké jiskřičky. Samovznícení lesa, třeba od blesku, je podle odborníků velmi vzácné. Lesní požár nejčastěji vzniká v důsledku lidské neopatrnosti anebo také záměrně.

Z hořící suché trávy plameny obvykle přeskočí do koruny stromu. Ideální potravou pro oheň je borovice obsahující hořlavou pryskyřici. Na ní se vznítí jehličí a malé větvičky. Ohni se také daří ve vyschlé hrabance - vrstvě větviček a jehličí spadlých na zemi.Samy kmeny zdravých stromů při požáru obvykle celé neshoří, pouze ohoří a zuhelnatí. Proto také lesní požár živí především suchá tráva, jehličí a větve. Z listnatých stromů nejlíp hoří měkké dřevo, třeba březové, mnohem obtížněji se ohni poddává tvrdé dřevo dubů a buků.

Hasiči rozlišují tři typy požáru lesa. První, nejméně nebezpečný, je požár pozemní, při němž vlastně hoří jenom suchá tráva. Ta se dá uhasit poměrně snadno, pokud není na nepřístupném místě.Nebezpečnější je požár korunový. Při něm se už oheň dostal do korun stromů. Hrozivý je hlavně v jehličí - to totiž působení ohně chvíli odolává, pak z něho teplo uvolní plynné částice, které náhle vzplanou. Vzniká vír, který hořící jehličí nasaje a jako ohnivou kouli vynese do vzduchu. Pozorovateli se to obvykle jeví jako šlehající plameny. Když ještě fouká vítr, může hořící koule přeletět desítky metrů a zapálit les na jiném místě. Pro hasiče to je riziková situace, protože je takto může oheň obklíčit.

Stejně hrozivý je i požár v hrabance, kterému se říká podzemní. Oheň postupuje skryt pohledům, a až po čase vyskočí plameny na povrch. Snadno se tedy může stát, že se plameny najednou vynoří hasičům za zády.

Na hašení lesních požárů je nejlepší voda, a to pokud možno roztříštěná do kapiček. Jeden litr vody vstříknutý do ohně se mění v 1770 litrů páry a odebírá ohni teplo potřebné k hoření. Vodní pára vytlačuje ostatní plyny, včetně kyslíku, takže oheň přestává hořet.Chemikálie pro hašení lesa obvykle nutné nejsou. Voda začíná být nebezpečná až při teplotě nad 1300 stupňů Celsia. Při ní se rozkládá na kyslík a vodík, a dochází k výbuchu. To se však stává při hašení ohně v továrnách. V lesním požáru dosahují teploty kolem 1000 či 1100 stupňů a rozklad vody nehrozí.

Ochranné borůvky

Největší a nejdivočejší lesní požáry se vyskytují na jihu USA a v Austrálii. V Evropě jsou nejvíce rizikové státy u Středozemního moře. Tam rostou keře s vysokým obsahem pryskyřice a také eukalypty plné hořlavých pryskyřic a olejů, a navíc zde bývá sucho.Větší lesní požáry se příležitostně vyskytují také na jihu Slovenska a v Polsku, kde rostou borovice na písčité půdě, kterou voda snadno prosákne a nestačí hasit.V České republice tak velké požáry zpravidla nehrozí. Lesy rostou často na jílové půdě, jíž voda tak rychle neproteče, a pod stromy bývá borůvčí držící vlhkost. To jsou podmínky, které znesnadňují vznik ohně. Výhodou českého prostředí je poměrně vysoká hustota obyvatel, přes lesy navíc vede řada silnic a cest. Oheň je tedy obvykle včas objeven. Také požární útvary jsou rozmístěny tak, že se k požáru dostanou poměrně rychle.


Zdroj: Silvarium
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů