Čtvrtek, 28. března 2024

Rodí se výsledky projektu Škola pro udržitelný rozvoj

Výsledky své práce musí mít totiž hotové do konce listopadu.
Rodí se výsledky projektu Škola pro udržitelný rozvoj
Školy a školská zařízení, která letos v květnu získala celkem 700 000 Kč k realizaci vlastních zajímavých projektů v rámci společného asistenčního a grantového programu Nadace Partnerství a Střediska ekologické výchovy SEVER „Škola pro udržitelný život“, rozjíždějí svou činnost naplno. Výsledky své práce musí mít totiž hotové do konce listopadu.

Na projektech nyní pracuje třináct škol z Královéhradeckého kraje, pět z Pardubického kraje a jedna z okresu Kolín. Díky iniciativě škol, učitelů, žáků, rodičů, obcí a dalších partnerů vnikají v 19 obcích a městských částech nově upravená veřejná prostranství, dětská hřiště, opravují se drobné památky, vysazují se desítky stromů a instalují alternativní zdroje energie.

19.- 21. 9. a 29. - 30. 9. proběhnou na všech školách konzultační návštěvy za účasti koordinátorů programu a zástupců Královéhradeckého kraje, kteří by měli zhodnotit dosavadní výsledky a poradit s případnými problémy.
Vzhledem k tomu, že program „Škola pro udržitelný život“ je zároveň součástí mezinárodního (britsko-polsko-českého) programu, proběhne koncem října dvoudenní česko-polské setkání zástupců škol a obcí spojené s prohlídkou nejzajímavějších výsledků projektu na české a polské straně. Výsledky projektu budou školy prezentovat na svých i speciálních webových stránkách, na regionální konferencích k EVVO KAPraDí a M.R.K.E.V., na mezinárodní konferenci, na propagačních materiálech a v médiích.

Na čem školy pracují: ZŠ Kocbeře (KH kraj) obnovuje starou historickou stezku mezi sousedními obcemi, ZŠ Machov (KH kraj) upravuje místní studánku a propojí její zpřístupnění s místními tradičními akcemi pro veřejnost, velká část škol se zabývá netradiční úpravou svých zahrad či školních areálů a hřišť a jejich zpřístupněním veřejnosti (z KH kraje: ZŠ Železnická Jičín, ZŠ Nechanice, MŠ Suchovršice, SZŠ Trutnov a ZŠ Mandysova, Hradec Králové, SOŠ a SOU Vocelova, ZŠ Pouchov, z PA kraje: ZŠ Čeperka, ZŠ Rokytno, ZŠ Lukavice, DDM Alfa Pardubice, a z okresu Kolín MZŠ Velký Osek). Další školy přispějí k úpravě veřejného prostranství – např. parků (z KH kraje: Gymnázium Vrchlabí, ZŠ Na Daliborce, Hořice, Masarykova ZŠ Černilov a z PA kraje ZvŠ Králíky). Do zajímavé práce se pustila ZŠ Úpice-Lány, která chce osvětlit prostranství před školou lampami na solární energii.

Celý program je finančně zajištěn společností Toyota Motor Europe prostřednictvím Nadace Partnerství. Program podporuje také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Královéhradecký i Pardubický kraj. 3Tři hradecké školy, na které v prvním výběrovém kole nedostalo, podpořil v novém výběrovém řízení Magistrát města Hradec Králové. Regionálními koordinátory projektu jsou Středisko ekologické výchovy SEVER, Hradec Králové a Ekocentrum PALETA, Pardubice.

Program v České republice realizuje Nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy a etiky SEVER. Partnerem projektu je Královéhradecký kraj a Ekocentrum PALETA. Na mezinárodní úrovni je projekt realizován ve spolupráci s organizací Groundworks z Velké Británie a Fundacija Partnerstvo dla Środowiska z Polska. Program finančně podpořila společnost Toyota Europe.

Více informací na www.ssd-cap.org, www.sever.ecn.cz a www.nadacepartnerstvi.cz.

Kontakt:
Michal Veselý, Nadace Partnerství, 542 422 761, michal.vesely@ecn.cz
Jiří Kulich a Hana Kulichová, Středisko ekologické výchovy SEVER, 499874326, sever@ecn.cz
Karin Richterová, Středisko ekologické výchovy SEVER (Krajský koordinátor EVVO v Královéhradeckém kraji), 495 580 319, sever-hk@seznam.cz
Jiří Bureš, Ekocentrum PALETA (Krajský koordinátor EVVO v Pardubickém kraji), 466 614 352, ekocentrum@paleta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů