Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

Krátce z Ekologickeho institutu Veronica

ÚSTÍ NAD LABEM - Bez usnesení skončila dlouhá diskuse ústeckých krajských zastupitelů o Programu poskytování podpor na hospodaření v lesích v Ústeckém kraji.
V úvodu, kdy mohou vystoupit občané, se iniciativy ujali zástupci obecních lesů. Jaroslav Novák, který pracuje v lesích města Jirkova, upozornil - a s ním i mnozí jiní -, že návrh dotací je pro vlastníky lesů likvidační: Proč se ruší něco, co dosud fungovalo na základě jasných pravidel. Stejně tak starostka Křímova Milada Benešová (nestr.) poukázala, že některé kraje převzaly pravidla z ministerstva zemědělství, které dosud dotace vyplácelo, a žádala, aby se i v kraji v klidu připravila pravidla pro hospodaření v lesích. Na jednání lesáků s pověřeným pracovníkem kraje apeloval rovněž Otakar Hlavsa z městských lesů Most. Starostka Výsluní Eva Levá (nestr.) zdůraznila, že mají 280 ha lesa, rozpočet 2,5 mil. Kč a jen materiál na údržbu lesa stojí 250 000 Kč ročně: Pro takovou malou obec to jsou nepředstavitelné prostředky. Pokud bude návrh schválen, bude činnost obce v lesích úplně znemožněna. Vystupující argumentovali, že pravidla jsou vhodná pro vlastníky zdravých lesů, ale ne krušnohorských.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci v rámci revize směrnice 75/324/EEC o aerosolových dispensorech. Ta pochází z roku 1975 a je nestarší směrnicí týkající se bezpečnosti výrobků, která je stále platná. Směrnice byla mírně adaptována v roce 1994. Díky technickému pokroku je však třeba směrnici znovu adaptovat
Konzultace je otevřená do 16. října a připomínky je možno zasílat na adresu entr-aerosols@cec.eu.int . Další informace:
http://europa.eu.int/comm/enterprise/pressure_equipment/
sector_aerosol/index_en.htm
http://europa.eu.int/comm/enterprise/pressure_equipment/
sector_aerosol/consultations/com_proposal
_consultation.pdf

Střekov - V případě úniku škodlivých nebo zapáchajících látek či jiných nestandardních stavů se budou občané Ústí nad Labem dozvídat bezprostředně po vypuknutí mimořádné situace. Radní totiž schválili uzavření dohody se společností Setuza o vzájemné spolupráci. Dohoda řeší včasnou informovanost obyvatel města při těchto situacích. "První krok je, aby Setuza oznámila co nejrychleji událost, jež v podniku nastala a o které by měli lidé vědět. To je naší prioritou," uvedl mluvčí města Milan Knotek. Dohoda již neřeší následný krok, což je volání rozhlasovým stanicím. Člověk, který se chce dozvídat o mimořádných situacích v Setuze zprávami SMS, se musí nejprve zaregistrovat. Potom teprve aktivujeme textové zprávy v systému ISO. "Momentálně je v registru kolem sedmi až osmi tisíc lidí," dodal Knotek. Ostatní budou informování pomocí městského rozhlasu. Z hlediska Setuzy jde především o hlášení úniku amoniaku, extrakčních činidel a pachových látek. Předmětem dohody je rovněž oznamování plánovaných rizikových činností ústeckého podniku.

Pravidelná schůze vlády. Kromě rozpočtu fondu dopravy na rok 2006 by se kabinet měl zabývat také závěry prověrek Nejvyššího kontrolního úřadu, které se týkaly ministerstev dopravy, financí, životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a ministerstva práce a sociálních věcí. Kabinet chce projednat také vznik meziresortní komise pro zmírnění dopadů konce těžby uhlí v kladenském regionu.

Nový zákon o správních poplatcích účinný od 16. 1. 2005, byl již dvakrát novelizován. V publikaci ÚZ č. 503 - Poplatky (podle stavu k 22. 7. 2005), najdete také zákon o místních a soudních poplatcích a prováděcí vyhlášky. Texty novelizovaných ustanovení se týkají například poplatků za znečišťování ovzduší, za znečištění vod a vypouštění odpadních vod, za udržování patentů, poplatky z prodlení v občanském právu a další.
Publikaci v ceně 55 Kč včetně DPH si můžete objednat u ECONOMIA a.s., VTÚ Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mail: dagmar.suchmova@economia.cz, nebo http//knihy.iHNed.cz, kde vám zařídí její zaslání na dobírku z nakladatelství SAGIT. Informace na tel.: 596 785 999. Členové HN klubu, kteří u publikace uvedou na objednávce své zákaznické číslo, obdrží 20% slevu.

Pracovníci státních orgánů životního prostředí, obcí, měst a krajů stejně jako třeba architekti či statici jsou zváni na konferenci Stromy a jejich vliv na stavby. Konferenci na dny 21. až 23. 9. 2005 chystá její organizátor - společnost Sekurkon, a to do hotelu Petr Bezruč v Malenovicích u Frýdku-Místku. Více informací o akci lze získat na e-mail: sekurkon@sekurkon.cz či na tel.: 224 916 473, 224 923 171.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů