Středa, 24. dubna 2024

Obce v kraji více třídí odpad

Obce v kraji více třídí odpad
Obce v Plzeňském kraji více třídí odpady. Vyplynulo to z rozboru 220 kilogramů odpadu dovezeného z obce Přestavlky na jihu Plzeňska, řekl ČTK Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury (RRA). Zatímco z loňského vzorku odpadu z běžných popelnic se dalo dále využít 37 procent odpadu, letos to byla jen pětina - hlavně PET lahve, papír a textil. Vzrostl tak objem recyklovatelného odpadu ve speciálních kontejnerech. Překvapivě se ale zvyšuje podíl biologického odpadu, dodal Sýkora.
Před rokem dostala obec s 200 obyvateli dvě nádoby na papír a jednu na plast. RRA i obalová firma EKO-KOM se chtěly přesvědčit, zda se tím třídění zefektivnilo. Dnešní výsledky z Přestavlk podle nich odpovídají celokrajskému průměru obcí.
"Ve vzorku odpadu z 15 popelnic bylo 94 kilogramů bioodpadu, 50 kilogramů plastu a 20 kilo papíru," uvedl Sýkora. Přesně před rokem, kdy RRA a EKO-KOM zkoumaly 207 kilogramů komunálního odpadu, bylo 23 procent bioodpadu, 12 procent papíru a lepenky, 11 procent plastu, šest procent skla a čtyři procenta kovu.
Z loňského vzorku bylo k výrobě nových surovin využitelných 37 procent odpadu. "Letos to je už jen zhruba 20 procent," uvedl Sýkora. "Jsme velmi potěšeni, že počty PET lahví byly jen v desítkách kusů, sklo se také propadlo také řádově níže," dodal.
Ve vzorku nebyl žádný nebezpečný odpad, z elektrodpadu pouze tři žárovky. Papír i obalový plast byl tak silně znečištěn, že se nedá dále využít. Pouze čtyři hmotnostní procenta tvořily nápojové kartony, což je dáno tím, že obec nemá zvláštní nádobu na jejich sběr. Z kovu byly zastoupeny jen drobné plechy typu zátek od lahví.
"Ve společném Projektu tříděného sběru odpadů budeme s RRA a krajem pokračovat také v příštím roce, kdy pro region vyčleníme opět čtyři milionu korun," řekl Václav Maršík z firmy EKO-KOM. Úroveň třídění i výtěžnost tříděných složek na jednoho obyvatele se podle něj zvýšila. Plzeňský kraj je na třetím místě v ČR.(
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů