Pátek, 19. dubna 2024

Přípravy akcí ke Dni bez aut již vrcholí

Přípravy akcí ke Dni bez aut již vrcholí

Ekologové žádají občany: Nechte jeden v roce auto doma!

Děti Země na čtvrtek 22. září vyhlásily třináctý ročník českého Dne bez aut společně se šestým ročníkem Evropského dne bez aut. K akci se může přihlásit jakákoliv organizace či město, když tento den či během předcházejícího týdne uspořádá nějakou aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze. Mohou ji podpořit také občané, pokud tento den ke své přepravě nepoužijí automobil. Text petiční výzvy „Nechte auto doma!“, kterou po dvou týdnech podpořilo již více než čtyři sta osob, je na internetové stránce www.detizeme.cz/denbezaut.

„Loni se Den bez aut uskutečnil v téměř stovce měst a obcí, přičemž ve čtrnácti z nich byla jízda v MHD zdarma,“ upozornil Miroslav Patrik z Dětí Země, který český Den bez aut každoročně vyhlašuje. Zdarma se v prostředích MHD letos 22. září určitě svezou občané například v Berouně či v Plzni.

Zájmu se těší i petiční výzva „Nechte auto doma!“, kterou se občané veřejně zavazují nepoužít 22. září ke své přepravě automobil. Loni ji podpořilo více než tisícovka občanů, včetně téměř sto dvaceti zastupitelů a pracovníků veřejné správy, sedmnáct poslanců, pět senátorů a dva europoslanci – jmenný seznam politiků a úředníků za rok 2004 je zveřejněn na internetové stránce ke Dni bez aut v Aktualitě ze dne 13. 9. 2005

Mezi signatáři výzvy jsou již například herec Tomáš Hanák, spisovatelka Tereza Boučková, režisérka Olga Sommerová, filozof Erazim Kohák, europoslanci Jana Hybášková a Josef Zieleniec či ministr životního prostředí Libor Ambrozek – přehled vybraných známých osob je v příloze.

Děti Země také žádají zájemce z řad městských úřadů a nestátních i státních institucí, které se budou chtít na Dni bez aut aktivně podílet, aby se jim ozvaly přes e-mail dz.brno@ecn.cz či telefon 545 210 393. Další informace a propagační materiály jsou zdarma k dispozici na stránce www.detizeme.cz/denbezaut.

Hlavním partnerem akce jsou pátý rok České dráhy, a. s., které také zajistily vylepení plakátů na dvou a půl tisících nádraží po celé republice, a Správa železniční dopravní cesty, s. o.

Tisk. zpráva Dětí Země

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů