Pátek, 19. dubna 2024

Dnes začíná v českých a moravských městech Evropský týden mobility

Dnes začíná v českých a moravských městech Evropský týden mobility

V pátek 16. září 2005 začíná v České republice již počtvrté Evropský týden mobility, který vyvrcholí příští čtvrtek Evropským dnem bez aut. Obě osvětové a propagační akce mají v evropských městech podpořit přijatelnější způsoby dopravy a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy ve městech. Letos se do akce zapojí 35 měst, tedy o třetinu více než v loňském roce. Mottem letošního ročníku je: „Do práce a do školy – bez auta“.

Řada měst se proto zaměří na to, jakým způsobem lidé dojíždějí do práce a děti a studenti do škol. Například v Kopřivnici, kde podle nových pravidel slaví Evropský den již tento pátek, se do akce zapojí i firmy ze zdejší průmyslové zóny. Vyzvou své zaměstnance, aby nejezdili do práce autem, a ti, kteří přijedou jinak, dostanou drobný dárek.

Devět měst bude mít na Evropský den bez aut MHD zdarma, přičemž města Kroměříž a Ostrava přišly se zajímavým nápadem a nabízejí MHD zdarma těm cestujícím, kteří se prokáží se malým technickým průkazem od auta (v Ostravě 22. září a v Kroměřiži od 16. – 22. září).

Do akcí se každoročně zapojuje i ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který v pátek 16. září spolu s ministrem dopravy Milanem Šimonovským slavnostně zahájí Evropský týden mobility v Hluboké nad Vltavou, kde se účastní Konference Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy ČR (viz http://www.cdv.cz).

Evropský den bez aut budou v roce 2005 u nás pořádat [1] města: Havířov, Havlíčkův Brod, Jablonec nad Nisou, Kadaň, Karviná, Kostelec nad Orlicí, Kutná Hora, Lipník nad Bečvou, Pelhřimov, Písek, Prostějov, Telč a Znojmo.

Celý týden - tedy Evropský týden mobility se spolu s Evropským dnem bez aut – se letos bude konat ve městech: Boskovice, České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Hradec Králové, Hranice, Hroznová Lhota, Humpolec, Chrudim, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha, Říčany, Semice, Velké Meziříčí a Vsetín.

Akci jen podpoří: Brno, Česká Lípa, Chomutov, Prachatice, Přerov, Tábor, Třebíč, Turnov a Zlín. Počet měst, která si Evropský den bez aut jen „zkoušejí nanečisto“, tedy také roste.

Programy jednotlivých měst řazené podle abecedy, podle data a podle krajů včetně kontaktů na místní koordinátory akcí v jednotlivých městech najdete na: www.env.cz/edba.

Poznámky:

[1] Pravidla pro účast v Evropském dni bez aut a Evropském týdnu mobility: Zástupci měst se každoročně mohou zúčastnit buď jen Evropského dne bez aut nebo Evropského týdne mobility společně s Evropským dnem bez aut. Podmínkou je schválení Charty (dokument, ve kterém jsou stanovena pravidla a rámec akce). K tomu město musí přijmout jedno či více tzv. trvalých opatření (tedy během roku uskutečnit jeden či více projektů na zklidnění dopravy ve městě či na zvýšení bezpečnosti chodců při pohybu ve městě. Města mohou Evropský den bez aut také pouze podpořit několika akcemi v termínu 16. – 22. září (bez podpisu Charty).

Letos přišli evropští koordinátoři s novinkou, že města, která se účastní celého týdne, mohou uspořádat Evropský den bez aut kdykoliv v týdnu od 16. – 22. září. V Evropě toho využije řada měst, v České republice se jedná o Hradec Králové a Kopřivnici (16. září), Velké Meziříčí (17. září), Prahu (18. září) a Kroměříž (21. září).

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org

http://www.mobilityweek-europe.org

http://www.mdcr.cz

http://www.cdv.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů