Středa, 24. dubna 2024

V kotlích se pálí také odpadky

V kotlích se pálí také odpadky
Lidé především v malých obcích se pomalu vrací do doby, kdy přes smog nebylo skoro vidět od jednoho domu k druhému. Zdražování zemního plynu je nutí k tomu, aby si topili lacinějšími, i když v některých případech "jedovatými" palivy: hnědým uhlím, uhelnými kaly, dřevem či odpady z domácností.
Žádné rychlé řešení, jak z této situace ven, však zatím není v dohledu. Stínový ministr životního prostředí a senátor Bedřich Moldan z ODS je navíc přesvědčen o tom, že se vláda ani nesnaží nic vymyslet.

Lepší kotle, žádné DPH
"Vláda musí obcím a lidem nějak pomoct. Myslím, že v současnosti je to absolutní priorita," tvrdí Moldan. Podle něho by krajním řešením mohla být státní dotace na nákup kvalitních kamen na dřevo, případně snížení daně na ekologické druhy vytápění.
Starosta severočeské Telnice a bývalý komunistický senátor Jaroslav Doubrava zase v otevřeném dopise vyzval premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), aby odpustil devatenáctiprocentní DPH lidem, kteří topí plynem. "Stát lidi podvedl, když je nahnal do plynofikace," tvrdí Doubrava a připomíná miliardové investice na zavádění plynových potrubí do tisíců obcí.
Premiér Paroubek před svým odletem na summit OSN do New Yorku vzkázal Doubravovi, že jeho návrh prověří. "Musíme také zjistit, kolika lidí by se to týkalo. Jestli by na to vůbec stát měl," řekl premiér.
Dan Vondrouš, tajemník ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL), ovšem nepokládá za příliš reálné, že by vláda DPH za plyn lidem odpustila.
"I bez daně by byl plyn dražší než nekvalitní hnědé uhlí nebo uhelné kaly, které lidé v chudších regionech používají k topení," uvedl ministrův tajemník. Radnice mohou spalování neekologických paliv také zakázat. "Tato možnost se využívá naprosto výjimečně," tvrdí Vondrouš, podle něhož by taková represe mohla platit třeba jen dočasně.
"Radost z toho, že si lidé budou topit uhlím, nemám. Ale copak to mohu zakázat, když vím, že na plyn nemají peníze?" říká Jaroslav Doubrava. Podle něho byla chyba i to, že města a obce prodaly své akciové podíly v plynárenských společnostech a přišly o možnost cenu plynu ovlivňovat.

Vzduchu má pomoci dřevo
Podle Dana Vondrouše z Ministerstva životního prostředí by ovzduší mohl pročistit přechod domácností na topení dřevem. Nalákat by je k tomu měly dotace ze Státního fondu životního prostředí.
"Myslím, že to je reálná alternativa," soudí Vondrouš. I on ovšem uznává, že k masívní podpoře takových druhů vytápění by byly potřeba stovky miliónů korun, které ale fond nemá. Letos na jaře dokonce musel zastavit přijímání nových žádostí, protože nemá dost peněz. Fond se zatím marně snaží o to, aby vláda přesunula do jeho pokladny další peníze ze státního rozpočtu nebo z privatizačních výnosů.
Bedřich Moldan upozorňuje vládu také na to, aby více prověřovala stanice technické kontroly, které povolují provoz starých dieselových aut. "Jsou to významné zdroje škodlivin především ve městech," uvedl Moldan.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů