Pátek, 29. března 2024

Návrat k levnějšímu topení ničí lidem zdraví

Návrat k levnějšímu topení ničí lidem zdraví
V obcích, kde lidé budou kvůli zdražování plynu a elektřiny masově topit uhlím, se prokazatelně zhorší jejich zdraví. A to i těch, kteří spalují čistší palivo.
Nejnovější poznatky českých vědců dokazují například to, že muži, kterým chybí jeden specifický gen, mohou být přechodně v zimních měsících, během topné sezóny, neplodní.
"Tyto dispozice má asi polovina mužů," říká Radim Šrám, který se v Ústavu experimentální medicíny dlouhodobě věnuje vlivu znečištěného ovzduší na zdraví lidí.
Výzkumu Jiřího Rubeše z jednoho z brněnských lékařských ústavů se zúčastnilo třicet šest mužů z Teplicka, u kterých byla během dvou let vyšetřena sedmkrát kvalita jejich spermií. Vědci zjistili zvýšenou fragmentaci DNA ve zralých spermiích, která je spojována právě s neplodností. Jde přitom o přechodnou změnu, která se objevuje při zvýšených koncentracích škodlivin v ovzduší a od vzniku poškození trvá asi deset dní.
Při jiném výzkumu badatelé rovněž zjistili, že lidé, kteří se dlouhodobě pohybují ve znečištěném prostředí, dokážou až o patnáct procent hůře uzdravit svou DNA, jež byla z různých důvodů poškozena. "To znamená, že takoví jedinci opravují změny vyvolané karcinogenními látkami hůře, a proto je u nich i zvýšené riziko vzniku nádorového bujení v příštích desetiletích," vysvětluje Šrám.
Dodal, že největší riziko představují malé částice prachu menší než 2,5 mikrometru a karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky. Zdroji těchto škodlivin jsou automobilová doprava a právě spalování uhlí a dalšího nekvalitního paliva, třeba domácího odpadu.
Po ohlášeném zdražení plynu a při předpokládaném růstu cen elektřiny si přitom levnější uhlí kupuje stále více lidí. "Meziroční nárůst odhaduji zhruba pětinový," řekl ředitel Uhelných skladů z Ostrova nad Ohří Jaromír Kaucký.
"Už dva domy v našem sousedství se vrátily k uhlí, takže nám to v ulici začíná smrdět stejně jako před lety," říká Marek Bláha, který si dům v Táboře vytápí tepelným čerpadlem.
Státní zdravotní ústav během pětiletého průzkumu, v němž porovnával ovzduší ve třech malých obcích, zjistil, že nejhorší vzduch mají lidé v Havlovicích nad Úpou, v relativně čistém prostředí v Podkrkonoší. Jenže v obci je dominantním palivem hnědé uhlí, někteří lidé pálí i odpadky. Naměřené hodnoty karcinogenního benzo- (a)pyrenu se blížily údajům z průmyslové Ostravy.
Mnohem lépe vyšly ze srovnávací studie Habartice u Klatov, kde lidé topí především dřevem, a Třešť u Jihlavy, kde aspoň část lidí přešla z uhlí na plyn.
Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny zase dlouhodobě srovnává ovzduší v Teplicích, v Prachaticích a na dvou místech v Praze - na Smíchově a v Libuši. Loni přitom byly průměrné roční koncentrace drobných, pouhým okem neviditelných částic prachu ve všech místech stejné. Šrám si to vysvětluje nárůstem automobilové dopravy a návratem lidí k uhlí.
"Při srovnání koncentrací karcinogenního benzo(a)pyrenu v Praze a v Londýně jsou hodnoty v českém hlavním městě čtyřikrát vyšší," upozorňuje Šrám. Hůře dopadla Praha rovněž ve srovnání s Aténami, které jsou přitom známé svým hustým automobilovým provozem.

Nemoci způsobené škodlivinami v ovzduší
Přechodná neplodnost
Vědci u 36 mužů z Teplicka během dvouletého výzkumu zjistili zvýšenou fragmentaci zralých spermií, která je spojována s neplodností. Jde o přechodnou změnu, která se objevuje při zvýšených koncentracích škodlivin v ovzduší.
Větší riziko rakoviny
Lidé, kteří se dlouhodobě pohybují ve znečištěném prostředí, dokážou až o patnáct procent hůře uzdravit svou DNA, jež byla z různých důvodů poškozena. U takových lidí se pak zvyšuje riziko vzniku nádorového bujení, které se může projevit až za několik desítek let.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů