Pátek, 29. března 2024

Ekologická výstava putuje po mosteckých školách.

Ekologická výstava putuje po mosteckých školách.
MOST – „Jednoduše ekologicky, zkus to i ty“, tak zní název výstavy, která v průběhu tohoto školního roku navštíví všechny základní školy na Mostecku. Na jejím zahájení si budou moci jak děti, tak přítomní hosté vypočítat svoji "ekologickou stopu". Souběžně s výstavou bude probíhat soutěž o zajímavé ceny, např. solární nabíječky. Nejpovedenější dětské letáky budou vytištěny ve větším množství a distribuovány mezi veřejnost. Děti tak budou nejen soutěžit, ale také samy dělat ekologickou osvětu mezi dospělými.

Ekologické centrum Most připravilo pro školáky na Mostecku zajímavou výstavu, která na sadě panelů přibližuje dětem na konkrétních příkladech jak mohou při každodenních činnostech přispět k ochraně životního prostředí.

Výstava "Jednoduše ekologicky, zkus to i ty" bude zahájena 13. září v 9 hodin na Základní škole V. Talicha nejen za účasti dětí, ale také ekologů a zástupců Mostecké uhelné, která výstavu finančně podpořila a Důlních novin, mediálního partnera výstavy. Na zahájení si budou moci jak děti, tak přítomní hosté vypočítat svoji "ekologickou stopu". Tento nový systém výpočtu ekologické zátěže vychází z jednoduchého principu: za vším, co člověk potřebuje k životu, je kus země, která poskytuje zdroje. Může to být les, pastvina, pole, ale také parkoviště, skládka, parcela pro rodinný dům nebo fotbalové hřiště či nákupní středisko. Průměrný Čech má ekologickou stopu dva a půl krát větší než je hranice únosnosti. Což znamená, že kdyby všichni lidé na Zemi měli takovou životní úroveň jako Češi, potřebovalo by lidstvo ještě dvě a půl planety.

"Myslíme, že by děti zajímalo jak velkou ekologickou stopu mají nejen oni, ale také jejich učitelé, ekologové, manažeři, místní politici, zkrátka dospělí z různých sfér. Výstava s tímto pojmem velmi úzce souvisí, jejím cílem je motivovat děti k tomu, aby po Zemi našlapovaly lehce, neboli aby jejich ekologická stopa byla co nejmenší. V mnoha případech to není nic složitého, týká se to zejména úspor energie, vody, výběru ekologických produktů apod.. Právě o konkrétních tipech celá výstava je a proto jsme zvolili i název "Jednoduše ekologicky, zkus to i ty." uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí Ekologického centra Most.

Jednotlivá témata výstavy se týkají energie, vody, ovzduší, ochrany přírody, zvířat, nakupování, toxických látek, odpadů a globálního oteplování. Pro pedagogy budou připraveny metodické listy, které by měly být vodítkem jak jednotlivá témata výstavy začlenit do výuky většiny učebních předmětů. Zároveň s výstavou bude po celý školní rok probíhat soutěž o lákavé ceny. "Snažili jsme se vybrat takové ceny, které děti využijí v přírodě např. stan a batoh, dále knihy, ze kterých se o přírodě dozvědí více a určitou zajímavostí budou tři solární nabíječky na mobil." sdělila Hykyšová. Děti budou navrhovat letáky, plakáty, psát články, úvahy apod. na témata, která budou prezentována na jednotlivých panelech. Nejpovedenější letáky a plakáty budou vytištěny a roznášeny na veřejně přístupná místa. "Smyslem výstavy je, aby děti začaly u sebe a "nakazily" svým pozitivním přístupem i ostatní. Chovat se ekologicky neznamená žít chudším, ale naopak bohatším životem." dodala Hykyšová. Do konce roku budou k tomuto projektu vytvořeny internetové stránky, na které budou přispívat především děti svými pracemi a názory, ale také zde budou přibývat materiály pro učitele.

Do konce roku 2005 navštíví výstava všechny základní školy v Mostě a v roce 2006 se pak přesune do Litvínova a přilehlých obcí. Slavnostní vyhlášení soutěže proběhne u příležitosti Světového dne životního prostředí 5. června 2006.

Zdroj: http://www.ecmost.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů