Pátek, 29. března 2024

Ochrání děti pásovec?

Ochrání děti pásovec?

V pondělí 19. září bude ve 22 českých městech pokračovat program Evropského týdne mobility, zaměřený letos především na dojíždění do práce a do školy ve městech. Dobrým příkladem půjdou děti z Hroznové Lhoty a z okolních obcí, které  pojedou od pondělka 19. září až do čtvrtka 22. září každý den do školy společně na kole.

V řadě měst dostanou děti prvních tříd ZŠ figurku pásovce v akci „Kamarád pásovec“. Tento maskot mezinárodní kampaně, zaměřené na podporu a propagaci používání autosedaček, symbolizuje bezpečnost. A právě to je cílem kampaně - pomocí „pancíře“ a pásů chránit nejsnáze zranitelné pasažéry cestující v osobních automobilech – děti (Brno, Chrudim, Kopřivnice).

V Chrudimi a v Ostravě si připomenou úspěšnou kampaň „Na kolo jen s přilbou“ tím, že odmění dětí i dospělé, kteří pojedou na kole s přilbou. K bezpečnosti se také váže přednáška pro děti ZŠ v Českých Budějovicích s lékařem z úrazového dětského oddělení Nemocnice České Budějovice na téma „Úrazy dětí na silnicích“.

V pondělí 19. září náměstek hejtmana Středočeského kraje Karel Vyšehradský v Říčanech slavnostně otevře a zahájí provoz lávky pro pěší. V Praze bude v pondělí 19. září slavnostně otevřena cyklistická stezka Černý Most – Dolní Počernice.

Programy jednotlivých měst řazené podle abecedy, podle data a podle krajů včetně kontaktů na místní koordinátory akcí v jednotlivých městech najdete na adrese www.env.cz/edba.

V ČR se letos Evropského dne bez aut zúčastní 35 měst, celého Evropského týdne mobility 22 měst. Ministerstvo životního prostředí konání Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility koordinuje a podporuje.

 

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org

http://www.mobilityweek-europe.org

http://www.praha-mesto.cz

http://indigo.cz/mobilita
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů