Pátek, 29. března 2024

Město Benešov platí za svoz odpadu miliony ročně

Město Benešov platí za svoz odpadu miliony ročně

Benešov Ä Zhruba 8,5 milionů korun stojí ročně svoz komunálního odpadu, který zajišťují na základě obstaratelské smlouvy Technické služby (TS) v Benešově. Tato suma, kterou služby získají od benešovské radnice, je podle ředitele TS

Václava Říhy (na snímku) dostačující. Svoz komunálního odpadu je jednou z nejdůležitějších a nejnáročnějších činností z rozsáhlých aktivit technických služeb.

"Svážíme asi z padesáti obcí na Benešovsku. Jen v samotném Benešově máme zhruba tři stovky klasických kontejnerů," upozorňuje Václav Říha. V současné době mají pracovníci technických služeb k dispozici šest svozových vozů, čtyři nosiče kontejnerů, vůz na fekální odpad a multikáru na svoz malých košů.

"Na Benešov připadají dva vozy na běžný komunální odpad a jeden na separovaný odpad," říká ředitel, který upozorňuje na fakt, že nejvíce kritické jsou podzimní a zimní měsíce.

"Poprosil bych touto cestou obyvatele města, aby se snažili umístit všechen odpad do kontejnerů," apeloval Říha a dodává:

"Mnohdy se stává, že i když jsou kontejnery prázdné, lidé stejně odpad odloží vedle popelnice."

Z celé "svozové" oblasti bylo za loňský rok svezeno přes šestatřicet tisíc tun odpadu. Benešovští loni "vyprodukovali" přes osmnáct tisíc tun komunálního odpadu.

"Ten následně odvážíme do nedaleké skládky v Přibyšicích a něco i do Bystřice," upřesňuje Říha. Pravidelně každý týden přivážejí pracovníci Technických služeb Benešov minimálně čtyři "multikáry", které jsou plné objemnějšího odpadu.

"Občas se stane, že se u kontejnerů povalují například televize, ledničky nebo někdy se objeví třeba i sedací souprava," ukazuje na příkladech ředitel, který však upozorňuje:"Lidé mají bezplatnou možnost využít takzvaný svozový dvůr."

Ten je umístěn v areálu technických služeb v ulici Na Spořilově a je zájemcům k dispozici pět dní v týdnu.

"Je však pravda, že mnohdy nemají ani lidé možnost k nám nějaký ten objemnější odpad doručit," přiznává Říha. Poplatek za svoz komunálního odpadu, který pro letošní rok činí 444 korun za osobu trvale bydlící v Benešově, již zaplatila většina obyvatel města.

"Máme seznam těch, kteří poplatek již zaplatili a kteří zatím nikoliv. Neplatičů je podle mých informací minimální počet," říká spokojeně ředitel, podle něhož neplatičům jednoduše odpad technické služby neodvezou. Platební kázeň obyvatel města je podle Říhy přijatelná. Pochvaluje si i to, že se místní naučili třídit odpad.

"Musím se přiznat, že jsme s celkovou čistotou Benešova spokojeni, i když stále je co vylepšovat," dodává ředitel.

ČÍSLA OKOLO SVOZU ODPADU

suma za svoz odpadu v Benešově - 8,480 milionu korun

počet svozových vozů ve městě - 2 1

počet skládek přijímající odpad - 2

(Přibyšice a Bystřice)

loni svezeno v Benešově odpadu - 18 tisíc tun

poplatek obyvatel BN za svoz/rok - 444 korun

počet kontejnerů v Benešově - zhruba 300

počet měst a obcí, kterým TS sváží - odpad cca 50

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů