Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V obci Bdeněves na severu Plzeňska došlo ke krádeži různého technického zařízení (napájecího zdroje, jističe, antény pro přenos dat k řídícímu systému a dvou řídících jednotek) z rozvaděče čerpací stanice čistírny odpadních vod. Celková škoda byla podle mluvčí západočeských policistů Heleny Malotinské vyčíslena na 230 tisíc korun. Po neznámém pachateli policie pátrá.

Praha - Jako každým rokem i letos čelí ochránci přírody už od začátku září dotazům, co s malými ježky. "Naše odpověď zní: Nic,"řekla včera mluvčí Českého svazu ochránců přírody Marcela Mikesková. Ježci mají totiž nyní před sebou ještě dva měsíce na vykrmení. Pokud nejsou nemocní, stačí ještě nabírat síly na přežití zimy. Když je lidé seberou, připraví je zcela zbytečně o život ve volné přírodě. Zda má ježek dostatečné tukové zásoby na zimu, mohou lidé posoudit podle jeho váhy. K přežití stačí, aby měl počátkem září 200 gramů, o měsíc později 400 a počátkem listopadu 600 gramů. Pomoc podle ochranářů potřebují jen ti ježci, kteří tuto váhu v listopadu nedosahují. Loni se stanice pro handicapovaná zvířata postaraly o 1362 malých ježků.

Nasavrky - Zdejší Správa chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory začne zřejmě v nejbližší době udělovat pokuty lidem, kteří nedbají na zákaz vstupu do přírodních rezervací na Chrudimsku. Informoval nás o tom vedoucí správy CHKO František Bárta: "Zejména houbaři jsou hodně neukáznění, v honbě za úlovky je naprosto nezajímá, že ničí chráněnou krajinu". K přírodě jsou bezohlední i cykloturisté, a to navzdory tomu, že mají na Chrudimsku hustou síť stezek určených pro putování krajinou na bicyklu. "Zatím takovým neukázněncům domlouváme, k žádným finančním sankcím jsme se neuchýlili. Vzhledem k tomu, že se to míjí účinkem, začneme udělovat pokuty," dodává František Bárta.

Olomouc - Více peněz v porovnání s minulými léty zřejmě v dohledné době vynaloží na provoz odpadového hospodářství město Olomouc. Radnice chce mimo jiné zvýšit počet nádob na separovaný odpad či rozšířit pracovní doby sběrových dvorů. Právě tyto změny obsahuje návrh plánu odpadového hospodářství, který schválili radní. "Vypracování plánu nařizuje zákon. Je na pět let a mimo jiné počítá s posílením rozpočtu odpadového hospodářství o tři miliony korun ročně. Na výši poplatků za likvidaci odpadů to ale vliv mít nebude,"uvedl náměstek olomouckého primátora Miroslav Petřík (ČSSD). Radnice podle něj letos vynaloží na odpadové hospodářství zhruba 70 milionů korun. Olomouc hodlá podpořit třídění a recyklaci odpadů. "Pro obyvatele města to bude mimo jiné znamenat více nádob na separovaný odpad či rozšíření činnosti sběrových dvorů,"popsal náměstek. Občané se podle něj také dočkají častějšího sběru biologického zahradního odpadu, tedy listí nebo ořezaných větví. "Dosud se kontejnery přistavovaly pouze v době sběrových sobot. Rovněž víkendové svozy bychom chtěli rozšířit,"doplnil Petřík. Město se podle něj hodlá zaměřit také na propagaci třídění surovin a ekologickou osvětu. Plán ještě musí schválit olomoučtí zastupitelé. Olomoučané loni vytřídili více než 1900 tun papíru, skla a plastů. Ve srovnání s předcházejícím rokem se objem separovaného odpadu zvýšil zhruba o 400 tun.

Executive Director of the United Nations Environment Programme (UNEP) Klaus Toepfer (L) and German Environment Minister Juergen Trittin (R) address a news conference in Berlin.
Toepfer and Trittin presented the 'Green Goal' program for the 2006 FIFA World Cup Germany, to be the world's first major sporting event to have a neutral impact on the global climate thanks to a concept incorporating measurable environmental controls. 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů