Sobota, 20. dubna 2024

Jak se zbavit starých spotřebičů

Okolo povinnosti výrobců zajistit od 13. srpna tohoto roku ekologickou likvidaci jejich výrobků mohou vznikat různé nejasnosti.
Jak se zbavit starých spotřebičů
Ty zase mohou způsobit zbytečné a nepříjemné dohadování. Vysvětlíme vám, jak se věci skutečně mají.
AUTOR: Přemysl Souček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Pokud jste si mysleli, že starou ledničku nebo televizi už můžete vrátit tam, kde si pořizujete novou, a odpadne vám tak cesta do sběrného dvora či jiná nepříjemnost spojená s odevzdáním vysloužilého domácího elektrozařízení, pak se mýlíte.
Zákon totiž prodejcům nenařizuje povinnost odebrat od kupujícího při nákupu nového zařízení to staré. Podle něj mají povinnost zajistit, aby spotřebitel měl při nákupu výrobku možnost odevzdat ke zpětnému odběru výrobek použitý a kupujícího informovat o momentální situaci ve zpětném odběru a sdělit mu, kde může nepotřebné vybavení zdarma odevzdat.
"Až v případě, že není schopen tuto informaci podat, musí prodejce vyřazené zařízení odebrat," vysvětluje situaci Jaroslav Holakovský ze systému Elektrowin. Tento systém založilo 12 výrobců elektrických zařízení proto, aby obstaral náležitosti spojené se zpětným odběrem. Takových systémů, jako Elektrowin či Asekol, výrobci a dovozci založili několik, aby pokryli odběr všech skupin elektrozařízení podle zákona.
V činnosti nadále zůstávají dosavadní sběrná místa (kde bez správného dokladu o nákupu nového zařízení může být odběr zpoplatněn) a obecní sběrné dvory a k nim se budou postupně přidávat sběrná místa zřízená jednotlivými systémy. Současná sběrná místa se ovšem mohou stát členy systémů zpětného odběru.
Do konce roku by jich mělo být v republice několik set. Například Elektrowin jich plánuje mít 250 až 300, Asekol bude zpětný odběr zajišťovat ve 340 servisech.
V následujícím roce jejich počet dále poroste podle potřeb trhu a toho kterého systému. "Počítáme s tím, že prodejny, jejichž prostory to umožňují, se stanou také sběrnými místy," vysvětluje Jaroslav Holakovský.
Technický ředitel společnosti Asekol Petr Šulc říká, že v prodejnách, kde to bude s ohledem na skladové kapacity možné, budou odebírat staré zboží bez ohledu na to, zda si současně pořizujete nový výrobek. Stejné záměry mají podle našich informací i další systémy zpětného odběru.
Obecně platný je však princip kus za kus, tedy při nákupu nového můžete odevzdat starý.
Jestliže někteří prodejci již nyní možnost zpětného odběru nabídnou, případně starý přístroj rovnou odvezou, máte štěstí. Mnoho prodejců však zatím tuto službu poskytnout nemůže.
Recyklační přirážka (příspěvek na historická elektrozařízení), jejíž zavedení vychází ze zákona, se objeví na cenovkách až v tomto týdnu. Prodejci totiž museli počkat na prováděcí vyhlášku Ministerstva životního prostředí, aby ji mohli začít uvádět do praxe. Zmíněná položka se však objeví jen u přístrojů vyrobených po 13. srpnu letošního roku. Ty vyrobené dříve zákon označuje jako historické a právě na jejich zpětný odběr a likvidaci je určena přirážka na nových výrobcích. Podle typu zařízení bychom ji měli přestat platit za osm nebo deset let.
Jestli chcete při nákupu nového přístroje také (ve shodě se zákonem) odevzdat ten starý, informujte se u svého prodejce o tom, kde a jak to provést.
info
Informace na internetu
www.asekol.cz
www.elektrowin.cz
www.ekolamp.cz
www.retela.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů