Sobota, 20. dubna 2024

Philips přišel o povolení, policie stíhá úředníky

Philips přišel o povolení, policie stíhá úředníky
Do problémů s českými úřady se dostala také továrna firmy LG. Philips Displays v Hranicích. Také této firmě chybí důležité povolení, přesto už čtyři roky vyrábí tisíce televizních obrazovek. Zastavovat provoz však kvůli tomu nebude.
Výsledkem prověřování nezákonného stavu je pouze obvinění čtyř úředníků, kteří měli dokumenty továrny na starosti. Klíčová zahraniční investice z éry Zemanovy vlády má potíže už dva roky. Nejprve se zjistilo, že firmě chybí schválený plán prevence závažných havárií a zákonné pojištění, které měla mít již před zahájením zkušebního provozu.

Bez pokuty
Než úřady plán schválily, uběhl další rok a tak musely zase schvalovat oddálení kolaudace. Zastavit provoz úředníci odmítli. Uvedli, že továrna neohrožuje obyvatele města, a nevyměřili firmě ani pokutu. Uběhla totiž doba, po kterou mohli sankci uložit.
Teprve loni v dubnu prošla továrna kolaudací, letos však přišla o další dokument. Nejprve soud a poté ministerstvo zrušily firmě takzvané integrované povolení, bez kterého by nikdy kolaudací nemohla projít. Ministerstvo životního prostředí se navíc nově vyjádřilo, že továrna získala územní rozhodnutí nezákonně.
"Je prokazatelné, že byl porušen zákon. A úředníci to měli vědět. Nic po firmě ale nevyžadovali," říká Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu Brno, který na chybějící dokument upozornil. Servis ale nepožaduje zastavení provozu ani zrušení kolaudace. "Není to reálné. Kolaudace je sice zpochybněná, když jeden z podkladů pro ni neexistuje, jde však především o princip. Když stát vyžaduje, aby občané plnili svoje povinnosti, nemůže se chovat tak, že velké zahraniční firmy povinnosti plnit nemusí," dodal.

Policie a úředníci
Trestní stíhání úředníků je ale také komplikovaným hledáním viníků. Policie stíhání odložila už loni, pak ovšem opět začala prověřovat jednání úřadů a vše odložila znovu.
Šetření obnovila před měsícem na příkaz státního zástupce a hned rozdala obvinění. Nejprve zveřejnila, že obvinila šest lidí, vzápětí ale vyšlo najevo, že obvinění převzali jen čtyři zaměstnanci městského a krajského úřadu.
Všichni úředníci si proti svému obvinění podali stížnost a státní zastupitelství o nich ještě nerozhodlo. Teprve až rozhodne, bude jasné, zda u některých obviněných stíhání na základ nových informací nezruší.
"Jsme teprve na začátku, dosud neproběhly ani výslechy," řekl přerovský státní zástupce Rudolf Volek.
"Vůbec netuším, co mi vlastně vytýkají. Byl jsem u některých posuzování investice pouze ze začátku, pak už nemám s dokumenty vůbec nic společného," řekl HN jeden z úředníků, který si nepřál uvést své jméno.
"Úředníci jsou pouze pěšáci v poli, ale oni mají tu zodpovědnost vydávat povolení. K trestnému činu mohlo dojít. Je otázka, jestli úředníci tím, že schvalovali dokumenty bez potřebných povolení, neplnili něčí pokyny," říká Nezhyba.
Tlak na rychlé řešení dokumentů k investici připustil i další z obviněných. "Stavba byla ve středu zájmu. Tlaky na urychlení byly. K tomu spousta vyjádření a nakonec nikdo chybějící dokument nechtěl," řekl Hospodářským novinám úředník.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů