Pátek, 19. dubna 2024

Nemak v potížích, žádá vládu o pomoc

Nemak v potížích, žádá vládu o pomoc
Mexická společnost Nemak, majitel továrny v průmyslové zóně Havraň nedaleko Mostu, chce po českých politicích, aby jí pomohli vyřešit vážné problémy, do kterých se s investicí v České republice dostala.
Firma je prvním velkým investorem ze zahraničí, který žádá o zásah a pomoc státu až čtyři roky poté, co už si vybrala lokalitu, postavila továrnu, vyrábí a čerpá investiční pobídky.

Úřady špatně rozhodly
Soudy totiž zrušily chybná rozhodnutí, kterými úřady během stavebního řízení stavbu továrny umožnily. Neplatné jsou v této chvíli dvě povolení na stavbu příjezdových cest k továrně a také územní rozhodnutí na celou stavbu továrny.
Soud se bude zabývat také samotným stavebním povolením na stavbu továrny a celý proces může v krajním případě skončit až rozhodnutím o odstranění stavby.
Mluvčí vlády Lucie Orgoníková prohlásila, že kabinet nemůže jakkoliv zasahovat do jednání nezávislých soudů. "Můžeme maximálně apelovat na to, aby se celý problém podařilo vyřešit co nejrychleji," uvedla Orgoníková.
To potvrzují i zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu. "Celou věc řeší nezávisle soudy a do toho nemůže ani vláda, natož ministerstvo vstupovat. Ceníme si každého investora, ale to neznamená, že bychom měli diferencovaný přístup ke každému z nich," uvedl mluvčí ministerstva Ivo Mravinac. Stavební úřad v Mostě nyní oslovil Ministerstvo pro místní rozvoj se žádostí o pomoc, jak v této situaci dál postupovat.
Zástupci společnosti Nemak nechtějí problémy firmy ani žádost o pomoc komentovat.

Hrozí odchod?
Vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht však potvrdil, že Nemak chce s vládními představiteli jednat a že vedení firmy už kvůli tomu oslovilo také předsedu vlády Jiřího Paroubka.
Podle Aubrechta existuje smlouva o ochraně investic mezi Českem a Mexikem a vláda by se měla Nemaku snažit zaručit bezpečnost jeho investice. "Jinak půjde o nebezpečný precedens," uvedl Aubrecht a dodal, že za problémy může nedokonalá legislativa v Česku. "To není obvyklé v ostatních zemích Evropské unie. Například v Německu jsme zjistili, že není známý jediný případ, kdy by soud zrušil stavební nebo územní rozhodnutí kvůli procesní chybě," tvrdí Aubrecht. Pokud by se firma rozhodla odejít, hrozí Česku arbitráž za zmařenou investici.
Jakékoliv ústupky ve prospěch firmy přitom odmítají lidé, kteří proti výstavbě továrny u obce Havraň dlouhodobě protestují.
Také oni požádali premiéra Paroubka o účast na případných jednáních o zárukách pro Nemak. "V opačném případě by vaše jednání, či jednání ministrů, mohlo být chápáno, jako podpora dosavadnímu protiprávnímu stavu v celé kauze a neblahému propojování soukromého a veřejného sektoru," uvedli včera v otevřeném dopise zástupci Ekologického právního servisu. S nimi spolupracuje také soukromý zemědělec Jan Rajter, který hospodaří nedaleko Nemaku. Rajter protestoval proti výstavbě průmyslové zóny na úrodné zemědělské půdě.

Příklad v ustupování
Ekologičtí právníci tvrdí, že Nemak je modelový případ špatné práce úřadů a ustupování velkému investorovi. Chyby v postupu úřadů zjistil například veřejný ochránce práv a také Nejvyšší správní soud. "Tady nejde o jednu továrnu, jde o celý systém a chování politiků vůči velkému investorovi. Nemak je ten nejviditelnější případ," řekl Pavel Franc z Ekologického právního servisu.
Firma získala v Česku téměř sedmdesát miliónů korun na rekvalifikace a vytváření nových pracovních míst, desetileté daňové prázdniny a pozemky v průmyslové zóně za jednu korunu.
Za hlavní důvody své investice u Mostu, kromě dobré polohy nebo daňových podmínek, označila firma na svých internetových stránkách také bezpečnost investování v Česku a státní ochranu investorů.

Jak se vyvíjela kauza mexické firmy
2000 - Zastupitelé v Plzni souhlasí se stavbou továrny Nemak. Obyvatelé však proti stavbě začali podepisovat petice.
2001 - Nemak se po protestech lidí rozhodl, že nepostaví svoji továrnu v Plzni, ale v průmyslové zóně Havraň u Mostu. Vláda pro Nemak schvaluje investiční pobídky.
2002 - Ombudsman Otakar Motejl označil odnětí zemědělské půdy pro stavbu továrny za nezákonné.
2003 - Nemak zahájil výrobu a požádal o rozšíření továrny.
2005 - Stavební úřad v Mostě vydal v červnu další stavební povolení na desetinásobné rozšíření továrny, i toto stavební povolení bude přezkoumávat soud. Krajský soud v Ústí nad Labem v červenci zrušil územní rozhodnutí na výstavbu továrny a dvě stavební povolení související s výstavbou infrastruktury k továrně. Zatím nerozhodl o stavebním povolení na samotnou továrnu, kvůli nemoci bylo jednání odročeno.

továrna nemak v havrani u mostu
Charakteristika firmy: Mexický výrobce hliníkových komponentů pro automobily a významný dodavatel hliníkových odlitků pro automobilové výrobce. Hlavními zákazníky jsou Ford, General Motors, Daimler Chrysler a Opel.
Hlavní sídlo firmy: Monterrey v Mexiku, kde stojí celkem pět výrobních závodů. Nemak také vlastní dva závody v Kanadě.
Záměr v České republice: Do pěti let chce firma v Havrani u Mostu zaměstnat přes pět set zaměstnanců a investovat přes dvě miliardy korun.
Další plány: Do deseti let investovat dalších sedm miliard korun a zaměstnat přes třináct set lidí.
Státní pobídky: Od českých úřadů získala společnost 68 miliónů korun jako dotaci na nová pracovní místa a desetileté daňové prázdniny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů