Pátek, 19. dubna 2024

Unie přispěje na sběrné dvory

Unie přispěje na sběrné dvory

Zhruba do roka budou obyvatelům osmi obcí Plzeňského kraje sloužit nově vybudované moderní sběrné dvory, postavené s finanční dotací strukturálního fondu Evropské unie. Operační program Infrastruktura uvolní přes 17 miliónů korun a stát k tomu prostřednictvím fondu životního prostředí přispěje více než dvěma milióny. Jde o jeden z nejvýznamnějších projektů v oblasti životního prostředí v kraji.

Obce zaplatí jen sedminu
Z 23 miliónů korun investičních nákladů tak dotace pokryje 85 procent, tedy maximum, které podmínky tohoto programu umožňují. Finanční podíl obcí, které se pro potřebu projektu spojily do účelového sdružení, činí zhruba 3,5 miliónu. Na jednu obec tedy vychází náklady 430 tisíc.
"Myslím, že to je pro každou z těch obcí velmi slušná pořizovací cena. Získají za ni moderně a kompletně vybavené sběrné dvory v průměrné hodnotě kolem tří miliónů korun, které vyhovují všem technickým požadavkům i plánu odpadového hospodářství kraje," hodnotí projekt Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), která pro svazek obcí zajišťuje celou administraci - od zadání projektu po podání žádosti a následnou podporu v dalších řízeních.
Předseda Účelového svazku obcí pro výstavbu sběrných dvorů odpadů v Plzeňském kraji a starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka přiznává, že účast RRA měla pro projekt zásadní význam. "Bez agentury by to nebylo možné, tuhle agendu zvládá nejlépe ten, kdo se podobnými projekty zabývá, má s nimi zkušenosti. Pro nás samotné by to byla nepředstavitelná administrativní zátěž," říká.
Připomíná ale zároveň jednu potíž: obce musí stavbu v podstatě celou zaplatit ze svého, dotace bude na základě schválených faktur přidělena až následně. Celému projektu předcházela studie, ve které RRA zjišťovala využití a existenci sběrných dvorů v regionu a oslovila pak 21 obcí, kde řešení sběru odpadu neodpovídalo požadavkům krajského plánu odpadového hospodářství. Osm z těchto obcí se pak rozhodlo, že do projektu půjdou a vytvořily ono účelové sdružení. "Založení takového sdružení se ukázalo jako velmi prospěšné. Je větší šance na získání dotace, protože Evropské unii více vyhovují projekty podobných celků," míní Sýkora.

Rychlé vyřízení žádosti
Samo vyřízení žádosti pak netrvalo dlouho. Podána byla fondu životního prostředí jako implementačnímu orgánu letos v březnu, na konci června pak sdružení získalo příslib dotace.
Významná byla i pomoc odboru životního prostředí krajského úřadu. Ten obcím přispěl polovinou na poměrně vysoké náklady na projekt.
Operační program Infrastruktura

PROJEKT VÝSTAVBY SBĚRNÝCH DVORŮ ODPADŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI
sběrné dvory poskytnou služby až 70 tisícům lidí
celkový rozpočet je 23,19 miliónu korun
Evropský regionální rozvojový fond (ERDF) poskytne 17,4 miliónu (75 %)
Státní fond živtního prostředí přidá 2,3 miliónu (10 %)
osm obcí zaplatí celkem 3,47 miliónu (15 %)
realizace projektu proběhne v letech 2005 a 2006
ID: HN0509222302
ZDROJ: REGIONÁLNÍ ROZVOJOVÁ AGENTURA PLZEŇSKÉHO KRAJE

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů